La Vanguardia (Català)

La revolta del Rif causa la primera víctima mortal

- RABAT Redacció i agències

La revolta que agita el Rif des de fa nou mesos ja té la primera víctima mortal. Imad Attabi, de 24 anys, va morir ahir després d’haver resultat ferit en una gran manifestac­ió convocada el passat 20 de juliol a Alhucemas. El jove, va explicar el procurador general (fiscal) del Rei en un comunicat, va morir a l’hospital Militar de Rabat, on havia estat traslladat el mateix dia 20 atesa la gravetat de les ferides. Es trobava en coma després d’haver rebut, pel que sembla, l’impacte d’un pot de gasos lacrimògen­s llançat per la policia per reprimir una manifestac­ió prohibida.

L’Associació Marroquina de Drets Humans va acusar ahir el Ministeri de l’Interior de ser “responsabl­e” de la mort d’Attabi. No es descarta que s’agreugin les marxes de protesta, les més importants des de la primavera àrab del 2011.

Per les manifestac­ions del Moviment Popular (Hirak Shaabi) van ser empresonat­s més de 150 activistes, menys d’un terç dels quals va rebre l’indult reial amb motiu de la festa del Tron del passat 30 de juliol. La jove Silya Ziani va ser l’única dirigent de l’Hirak que va ser alliberada, no així Nasser Zefzafi, considerat el líder màxim.

El vessant polític del cas va adoptar nom propi dilluns a la nit, quan Ilyas al-Omari, secretari general del Partit Autenticit­at i Modernitat (PAM), va anunciar la seva dimissió al capdavant del principal partit de l’oposició.

Al-Omari, nascut el 1967 a la província d’Alhucemas, no ha deixat, tot i això, la direcció de la regió Tànger-Tetuan-Alhucemas. Va al·legar que si dimitia de la secretaria general era perquè els quadres del partit no havien estat a l’altura de les circumstàn­cies. En un comunicat assumia també la responsabi­litat del resultat de les eleccions legislativ­es del 7 d’octubre passat. El PAM va quedar en segon lloc, darrere de l’islamista Partit Justícia i Desenvolup­ament, però no va aconseguir entrar en la coalició governamen­tal, malgrat haver estat fundat per un amic íntim del rei. Al-Omari és un més dels polítics que van començar a l’esquerra de l’espectre polític marroquí i han acabat a l’ombra de palau.

Mohamed VI va pronunciar un duríssim discurs el dia 29 de juliol contra els partits polítics, al Govern i a l’oposició, com a responsabl­es de la situació del país, malgrat ser el representa­nt d’una monarquia executiva.

El secretari general del primer partit de l’oposició dimiteix arran d’un dur discurs reial

 ?? MOHAMED SIALI / EFE ?? Al-Omari ahir en roda de premsa
MOHAMED SIALI / EFE Al-Omari ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain