La Vanguardia (Català)

Lleugera moderació del creixement

-

L’ contribuci­ó al PIB durant el primer semestre de set dècimes de mitjana, superior a l’observada al llarg de l’any passat, que va ser de sis dècimes. De fet, els indicis que extreu el servei d’estudis del BBVA dels indicadors de despesa, expectativ­es i mercat laboral assenyalen una recuperaci­ó del ritme de creixement del consum privat, després de la desacceler­ació que es va produir en l’arrencada de l’any: 0,8% en el segon trimestre davant el 0,4% del primer. El consum públic, en canvi, manté la seva atonia.

L’evolució de la compravend­a d’habitatges, segons les dades conegudes ahir, manté la seva fortalesa, amb un augment del 13,2% en el primer semestre respecte a l’any anterior, i revalida la fortalesa de la demanda interna. L’augment de les operacions al juny es va accelerar fins al 19,20% i es van superar les 44.000 operacions en un sol mes.

Tot indica que, malgrat les dades lleugerame­nt menys positives que es detecten en el comerç exterior, la inversió o l’ocupació, el creixement del país en el conjunt d’aquest any se situarà al voltant del 3% inicialmen­t previst. Però, en qualsevol cas, és un avís que el creixement econòmic s’ha de cuidar sense decisions equivocade­s i sense climes polítics adversos que puguin lesionar la confiança, que és clau per a la inversió i l’ocupació. intens creixement registrat per l’economia espanyola en el segon trimestre potser no es podrà repetir en el tercer. Probableme­nt l’augment del producte interior brut (PIB) serà inferior en una o dues dècimes davant el 0,9% assolit entre abril juny. Aquest és el pronòstic que, a mitjans d’agost, fa el servei d’estudis del BBVA després d’observar la lleugera moderació registrada en el comportame­nt de la inversió i de les exportacio­ns, així com la menor força que ha registrat la creació d’ocupació al juliol, tenint en compte les dades de l’afiliació a la Seguretat Social.

La suau moderació trimestral del creixement econòmic espanyol que preveu aquest servei d’estudis coincideix amb el retrocés del comerç exterior registrat al juny per l’economia d’Alemanya, la locomotora de la zona euro, tant en les exportacio­ns, amb una caiguda del 2,8%, com en les importacio­ns, que han baixat un 4,5%. Aquest descens de les compres exteriors d’Alemanya, el nostre primer client, és el més elevat que s’ha registrat des del 2009.

Malgrat la pèrdua de dinamisme en la creació d’ocupació al juliol, l’informe constata la fortalesa que manté la demanda interna, en concret el consum privat, que continua sent el motor del creixement del país, amb una

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain