La Vanguardia (Català)

El BBVA vaticina una desacceler­ació del PIB

- Redacció

El servei d’estudis del BBVA estima que el creixement de l’economia espanyola es pot moderar en el tercer trimestre fins al 0,7% o el 0,8%, per sota del 0,9% del segon trimestre, percentatg­e que representa un “lleuger biaix a la baixa” sobre la previsió de creixement anual del 3,3% fixat per aquest organisme.

En un informe publicat ahir, el BBVA Research reflecteix que la demanda interna es manté com a principal motor del creixement econòmic. Tot i això, es percep una desacceler­ació en la resta de components del PIB, en particular de la inversió pública (que havia crescut suaument en els últims mesos) i de la inversió privada (tant en la compra d’actius en maquinària com al sector residencia­l). Així mateix, perd força el sector exterior, on s’entreveu un lleuger descens de les exportacio­ns, com també de les importacio­ns.

D’acord amb aquestes dades, l’afiliació d’empleats a la Seguretat Social ha perdut força al juliol, i això estaria indicant un menor descens de l’atur com el registrat en els últims trimestres. El BBVA afegeix que la inflació tancarà l’any al voltant de l’1,9%.

La pèrdua del dividend exterior, on les empreses espanyoles han trobat mercats àvids de compra, té la seva correspond­ència amb les dades publicades ahir per l’Oficina Federal d’Estadístic­a d’Alemanya (Destatis), que mostren que les exportacio­ns alemanyes del juny van sumar 104.900 milions d’euros, la qual cosa significa un retrocés del 2,8% sobre el mes anterior. Es tractaria de la primera caiguda del 2017, i la més profunda des de l’agost del 2015. Més descens aquell mes van mostrar les importacio­ns, en què es percep un descens del 4,5%.

L’abrupta caiguda del sector exterior alemany indicaria que les economies europees més grans haurien començat a flaquejar just en el moment en què el Banc Central Europeu (BCE) ha començat a mostrar senyals d’una retirada dels estímuls.

Alemanya acudeix a les urnes el proper mes de setembre. Angela Merkel ha fet de l’estabilita­t econòmica la seva principal bandera electoral. Recentment, l’FMI havia demanat a Alemanya que sacrifiqué­s una mica del seu elevat superàvit comercial en benefici d’un consum intern més important que consolidés els comptes dels seus veïns al continent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain