La Vanguardia (Català)

El Santander ven a Blackstone el 51% del negoci immobiliar­i del Popular

Brussel·les aprova sense condicions la compra per un euro de l’entitat financera

- Brussel·les. Servei especial

Banco Santander ha venut el 51% de la cartera d’immobles adjudicats, crèdits dubtosos procedents del sector immobiliar­i i altres actius relacionat­s amb aquesta activitat de Banco Popular al fons dels Estats Units Blackstone. En virtut d’aquest acord, l’entitat financera crearà una societat a la qual el Popular traspassar­à actius amb un valor brut comptable agregat de 30.000 milions d’euros i el 100% del capital d’Aliseda, companyia que va tornar a ser propietat de Banco Popular a finals de juny, després de la seva resolució i posterior venda a Banco Santander.

La valoració dels actius a Espanya (és a dir, immobles, crèdits dubtosos i actius fiscals sense incloure Aliseda) és d’uns 10.000 milions d’euros, dels quals 300 milions d’euros correspone­n a actius fiscals diferits (DTA).

Tenint en compte aquesta valoració, que està subjecta a canvis en funció del volum d’actius romanent a la data del tancament i la integració d’Aliseda, el fons desemborsa­ria per la participac­ió de control del 51% del capital uns 5.100 milions d’euros.

Segons va explicar ahir l’entitat, aquesta valoració es troba “en línia” amb el valor dels actius, incloent les provisions i els sanejament­s realitzats en el balanç del Popular després de la seva compra, de manera que “no genera plusvàlues ni minusvàlua material”.

La nova companyia estarà participad­a al 51% per Blackstone i al 49% pel Popular i la gestió del patrimoni de la mateixa serà assumida pel fons. Amb el traspàs a la nova companyia, el Popular desconsoli­darà del seu balanç aquest conjunt d’actius.

D’altra banda, la Comissió Europea va aprovar ahir definitiva­ment la compra de Banco Popular per Banco Santander i va posar punt final al procés que es va iniciar la matinada del 7 de juny, quan la Junta Única de Resolució (JUR) va preparar el pla per a l’adquisició de l’entitat pel preu simbòlic d’un euro.

Brussel·les ha arribat a la conclusió que l’operació no planteja problemes de competènci­a en l’Espai Econòmic Europeu. La quota conjunta de mercat de les dues entitats és inferior al 25%, per la qual cosa “seguirà haventhi competidor­s forts” als mercats de serveis bancaris afectats, principalm­ent l’espanyol i el portuguès.

L’Executiu comunitari ha defensat des del principi la compra del Popular pel Santander. Considera

El banc transferir­à a una nova societat actius amb un valor comptable de 30.000 milions d’euros

que és la prova que el nou model de supervisió i resolució bancària funciona i que, per tant, ja no s’hauran de destinar milions de fons públics per rescatar els bancs. A canvi, uns 300.000 accioniste­s i tenidors de deute subordinat han hagut d’assumir pèrdues massives.

La mesura, tot i això, ha generat seriosos dubtes i les crítiques dels afectats, que ja fa setmanes que presenten recursos contra la resolució de l’entitat. Aquella decisió es va prendre en secret i encara no s’ha publicat l’informe de Deloitte que va utilitzar el Banc Central Europeu per decretar que el Popular era un banc “inviable”, per la qual cosa els inversors dubten de la seva legalitat.

Al cap de pocs dies de la resolució de Banco Popular, la Comissió Europea va actuar de forma totalment oposada davant les dificultat­s que travessen els italians Monte dei Paschi di Siena, Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca. Va permetre al Govern italià rescatar aquestes entitats amb diners públics i compensar els titulars de deute desprotegi­t. Una decisió que va incrementa­r les sospites de que Brussel·les aplica les noves regles amb discrecion­alitat.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? La CE considera que l’operació Santander-Popular no planteja problemes de competènci­a
XAVIER GÓMEZ / ARXIU La CE considera que l’operació Santander-Popular no planteja problemes de competènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain