La Vanguardia (Català)

El sector aeri europeu afronta l’última gran consolidac­ió pendent

Lufthansa lidera la licitació per Air Berlin i Ryanair mostra interès per Alitalia

- AINTZANE GASTESI Barcelona

La fallida d’Air Berlin i el concurs de creditors que va presentar Alitalia són les dues últimes víctimes del llarg procés de concentrac­ió del sector aeri europeu, que ha necessitat més de 25 anys per transforma­r una indústria dominada per les aerolínies de bandera, finançades pels respectius països, en un sector competitiu i en mans de grans grups. Actualment, els cinc primers conglomera­ts aeris controlen el 46% del total del mercat europeu, mentre als EUA quatre companyies copen vora el 70% del mercat domèstic, segons dades de Bloomberg. Una circumstàn­cia que encara limita la rendibilit­at de les aerolínies i que precipita els últims moviments del mercat.

Els processos oberts tant a Air Berlin com a Alitalia, conseqüènc­ia del fracàs de l’estratègia de les aerolínies del golf –en tots dos casos per part d’Etihad– deixen en mans dels grans grups europeus el futur d’uns actius clau per al sector. A més dels avions, les dues aerolínies disposen de

slots o drets de vol en aeroports tan importants com Berlín, Düsseldorf, Roma i Milà.

“Com a primera aerolínia a Europa (en nombre de passatgers), tindrem un paper actiu en el procés de consolidac­ió de la indústria europea”, advertia Michael O’Leary després de manifestar l’interès de Ryanair per adquirir part dels actius d’Air Berlin. L’executiu de la low cost irlandesa preveu que en els pròxims cinc anys la indústria aèria europea estarà en mans de cinc exclusius grups: “Lufthansa, AirFrance-KLM, IAG, Ryanair i possibleme­nt EasyJet”.

Si finalment el grup Lufthansa aconseguei­x salvar els obstacles regulatori­s per a l’adquisició d’Air Berlin, el lideratge del grup alemany serà incontesta­ble. Propietari de Lufthansa mateixa, a més de les companyies Eurowings, Swiss, Austrian Airlines i Brussels Airlines, el fet d’adquirir Air Berlin impulsaria el seu domini a Centreeuro­pa amb la incorporac­ió de Berlín i Düsseldorf a la seva xarxa de hubs. “Valorem que Air Berlin és un actiu extremadam­ent atractiu per a Lufthansa perquè la seva cartera de slots és perfectame­nt complement­ària a la seva xarxa d’aeroports. La integració li atorgaria una posició de domini als aeroports de Düsseldorf, Viena, Munic, Zuric, Berlín i Frankfurt”, assegura l’últim informe Aerolínies europees, de Deutsche Bank.

Per la seva banda, després de descartar la inversió en l’aerolínia alemanya, Michael O’Leary va manifestar la setmana passada l’interès de Ryanair per l’adquisició d’Alitalia, en concurs de creditors. Segons l’informe de Deustche Bank, el procés de venda d’actius d’Alitalia representa una gran oportunita­t, sobretot per “la possibilit­at d’aconseguir una quota de mercat significat­iva al saturat aeroport de Linate (Milà) amb una única transacció”. L’informe dels analistes assegura que aquests actius resulten molt atractius per a “aerolínies amb els costos ajustats”.

Lufthansa, amb uns ingressos pròxims als 32.000 milions d’euros i uns beneficis de 1.776 milions el 2016, és el primer grup aeri europeu. Darrere seu se situen Air France-KLM –amb un negoci de 25.000 milions i beneficis de 800 milions– i IAG, integrat per British Airways, Iberia, Vueling i Aer Lingus, amb 22.500 milions d’ingressos i 1.920 milions de beneficis. Al costat dels tres grans noms, destaquen els dos líders al mercat low cost, Ryanair amb 6.500 milions d’ingressos i beneficis de 1.559 milions i Easyjet amb vendes de 4.700 milions i 427 milions de benefici.

A més de les flotes, Alitalia i Air Berlin tenen ‘slots’ a Berlín, Düsseldorf i Milà

Cinc grans grups aeris controlen el 46% del total del mercat europeu

 ?? FRIEDEMANN VOGEL / EFE ?? Avions de Lufthansa i Air Berlin a l’aeroport de Düsseldorf
FRIEDEMANN VOGEL / EFE Avions de Lufthansa i Air Berlin a l’aeroport de Düsseldorf

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain