La Vanguardia (Català)

Petició de fiances de cinc milions per organitzar el 9-N

oeEl Tribunal de Comptes cita Mas, tres exconselle­rs i set alts càrrecs més oeL’ampliació de la llista, un clar avís a qui incorri en desobedièn­cia

- Madrid

El Tribunal de Comptes ha cremat etapes amb rapidesa per reclamar la responsabi­litat comptable d’exalts càrrecs de la Generalita­t per la convocatòr­ia de la consulta del 9-N. La delegada instructor­a del tribunal ha citat per al dia 25 l’expresiden­t Artur Mas, l’exvicepres­identa Joana Ortega i els exconselle­rs Irene Rigau i Francesc Homs a fi de comunicar-los el resultat preliminar de la investigac­ió sobre la gestió econòmica del 9-N, i ha ampliat la citació a set persones més que, a parer seu, van participar en el procés i que no van ser objecte de la denúncia inicial presentada amb relació a aquests fets. La quantitat que es reclamarà als denunciats s’eleva a 5,12 milions d’euros.

Aquest és el càlcul efectuat sobre els fons que la Generalita­t va destinar a organitzar la consulta del 9-N del 2014. Els nous investigat­s, amb els càrrecs que ocupaven en el seu moment, són: Jordi Vilajoana, secretari general de Presidènci­a; Lluís Bertran, secretari general de Governació; Josefina Valls, directora de Serveis de Governació; Carolina Pardo, intervento­ra; Jaume Domingo, director del Diari Oficial de la Generalita­t (DOGC); Ignasi Genovès, director general de Difusió, i Jordi Serra, intervento­r.

Des d’abans del parèntesi de l’agost –vegeu La Vanguardia del 13 de juliol passat– era evident que el Tribunal de Comptes acceptaria la denúncia i la tramitaria amb rapidesa. Però el que crida més l’atenció és que s’ha incrementa­t la llista d’investigat­s amb persones que inicialmen­t no van ser denunciade­s. No hi ha dubte que aquesta decisió comporta un clar avís implícit no només per a responsabl­es polítics, sinó per als funcionari­s i, en general, fins i tot per a ciutadans particular­s que poguessin haver participat en decisions econòmique­s amb relació al 9-N o que ho poguessin fer en el futur en processos similars, com l’1-O.

Les dues entitats que van presentar la denúncia inicial –Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constituci­ó– ja van dir que ampliarien el seu primer escrit. Sobretot, si considerav­en que hi havia responsabi­litat comptable entre els intervento­rs de la Generalita­t que haguessin pogut autoritzar despeses relacionad­es amb el 9-N.

Una vegada reunida la documentac­ió inicial –tasca en què la Generalita­t ha col·laborat amb el tribunal, enviant les dades sol·licitades–, la citació prevista per al dia 25 suposa l’obertura formal del procedimen­t. La decisió, en un paral·lelisme amb el procés penal, es podria equiparar amb el processame­nt. I, en aquest context, el tribunal sol·licita una fiança conjunta i solidària als investigat­s. En cas que aquesta fiança no fos dipositada, el Tribunal de Comptes embargaria béns

L’aval que es reclamarà s’eleva als 5,12 milions d’euros gastats per organitzar la votació del 2014

dels investigat­s per cobrir la suma.

Una vegada iniciat el procedimen­t amb l’informe de la delegada instructor­a, el cas queda en mans de la comissió d’enjudiciam­ent del Tribunal de Comptes. En aquesta instància s’escoltaran els investigat­s i s’ampliaran els informes preliminar­s. La decisió final sobre l’existència o no de responsabi­litat comptable per part dels investigat­s la prendrà la consellera del Tribunal de Comptes Margarita Mariscal

de Gante, exministra de Justícia al primer govern de José María Aznar. Però la resolució que adopti és recurrible, primer davant el ple del mateix Tribunal de Comptes i posteriorm­ent davant la Sala Contencios­a Administra­tiva del Suprem. El procedimen­t iniciat, per tant, no podrà arribar en un termini breu al seu punt final. Però el Tribunal de Comptes està legitimat per exigir ara la fiança esmentada i procedir a l’embargamen­t de béns si no se satisfà.

En tot el procés que ara s’inicia té particular rellevànci­a el paper de la Fiscalia davant el Tribunal de Comptes. El fiscal general, José Manuel Maza, va dir ahir a l’acte d’obertura de l’any judicial que aquesta Fiscalia, amb la del Tribunal Constituci­onal i les de Catalunya, actuarà sempre sota la direcció de la Fiscalia General per garantir el respecte a la llei així que es relacioni amb les iniciative­s de les forces polítiques sobiranist­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain