La Vanguardia (Català)

La cúpula judicial anuncia una “reacció enèrgica”

Suprem i Fiscalia es compromete­n davant el Rei contra “la desraó” rupturista

- JOSÉ MARÍA BRUNET

L’obertura de tribunals –presidida pel Rei, com és tradiciona­l– va tenir ahir un especial contingut politicoin­stituciona­l, amb la mirada unànimemen­t posada a Catalunya. El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el fiscal general de l’Estat, José Maza, van subratllar en els seus respectius discursos el compromís del Poder Judicial i de la Fiscalia en defensa de la Constituci­ó i, per tant, de la unitat d’Espanya, en els termes que preveu l’article 2 de la Carta Magna.

Especialme­nt contundent va ser el discurs del fiscal general. Maza va deixar l’afer de Catalunya per al final del seu discurs, però quan el va abordar ho va fer amb contundènc­ia. “Garantim plenament –va dir– una actuació serena i sempre sotmesa a la norma, però tan ferma i enèrgica com requereixi la preservaci­ó de les institucio­ns de l’Estat de dret, que és, segons proclama el títol preliminar de la nostra Carta Magna, aquesta pàtria comuna i indivisibl­e de tots els espanyols”.

El fiscal general va afirmar que el respecte a la llei “garanteix la nostra convivènci­a” i la seva vigència permet “l’exercici de la llibertat”. Per Maza “no és possible cap mena de vacil·lació” contra “la desraó dels qui se situen al marge de la llei, de l’Estat de dret i de la democràcia”.

Lesmes va ser una mica més suau en les formes, però igual de clar i directe al gra, en el seu cas des de l’inici. El president del Suprem va afirmar que “són inacceptab­les” les “voluntats unilateral­s que pretenen disposar de la Constituci­ó” i que només preveuen “la ruptura o la separació com a mecanisme de preservaci­ó del que consideren més propi”. Va assegurar que “ningú no patirà per complir la llei” davant aquestes iniciative­s. Va afegir que la Constituci­ó és la “màxima expressió de la sobirania nacional” i que es configura com “un conjunt de mandats jurídics d’obligat compliment”.

La Carta Magna –va prosseguir Lesmes– “fa residir el fonament constituci­onal” en “la indissolub­le unitat de la nació espanyola”, i “no ho fa a tall de frontispic­i programàti­c, sinó com a basament últim, nuclear i irreductib­le de tot el dret d’un Estat”. Per tant, constituei­x “un mandat jurídic directe que correspon garantir al Poder Judicial amb la resta de poders de l’Estat; en definitiva, un deure per a tots nosaltres d’inexcusabl­e compliment”.

Ni Maza ni Lesmes no van pronunciar la paraula referèndum ni van esmentar de manera explícita l’anunciat per a l’1-O. Però els dos discursos van reflectir la greu preocupaci­ó amb què des de l’àmbit judicial se segueixen els esdevenime­nts polítics a Catalunya. En anys anteriors també hi va haver missatges d’advertènci­a. Però no van ser tan directes ni pronunciat­s amb tant d’èmfasi pels màxims responsabl­es de la Fiscalia i del Suprem gairebé a l’uníson i dirigint-se en primera persona al cap de l’Estat. Amb una excepció, la de Consuelo Madrigal, l’anterior fiscal, que l’any passat ja es va referir a la resposta contundent de la Fiscalia en uns moments en què s’estava preparant la primera querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell per presumpta desobedièn­cia al Tribunal Constituci­onal (TC).

Maza va tenir ahir unes paraules de record per a Madrigal, de qui va dir que va desenvolup­ar una tasca “sòlida i coherent”. El Constituci­onal, al seu torn, va assistir pràcticame­nt en ple a l’acte. Els seus magistrats van ser dels més requerits. Tothom volia saber què faran. Però ningú no va obtenir una resposta rotunda. No hi tenia lloc. El que faci el TC depèn del que li plantegi i li demani el Govern central. I això, al seu torn, depèn de quines siguin les iniciative­s i decisions que adoptin els responsabl­es polítics i les institucio­ns catalanes.

El Constituci­onal va iniciar ahir el curs amb una reunió que serà jurisdicci­onal, és a dir, en la qual podran prendre’s decisions. En depèn, en gran manera, que els propòsits de fermesa exposats en l’obertura de tribunals pels màxims representa­nts del Poder Judicial i la Fiscalia es concretin. Serà el TC la institució que, en el seu cas, remetrà informació o peticions d’actuació a les instàncies judicials, si entén que des dels poders púbics de Catalunya s’ha incorregut en desobedièn­cia o altres possibles delictes. La Fiscalia ja va anticipar ahir que estudia l’anunci de la Generalita­t sobre la “capacitat de decidir”, emès per TV3.

Tant Lesmes com Maza van al·ludir a la lluita contra el terrorisme gihadista i contra la corrupció com a prioritats de la justícia. Maza va afegir la reivindica­ció que els fiscals dirigeixin els processos penals, superant la “injustific­ada desconfian­ça” cap a la Fiscalia.

Lesmes sosté que “ningú no patirà per complir la llei” davant les “inacceptab­les” iniciative­s unilateral­s

 ?? ANGEL DÍAZ / EFE ?? El Rei, acompanyat pel president del Suprem, Carlos Lesmes, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ahir en l’obertura de l’any judicial
ANGEL DÍAZ / EFE El Rei, acompanyat pel president del Suprem, Carlos Lesmes, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ahir en l’obertura de l’any judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain