La Vanguardia (Català)

Justin Trudeau

PRIMER MINISTRE DEL CANADÀ

- CRISTINA SEN

El Govern del Canadà, presidit per Justin Trudeau, ha aprovat que aquells ciutadans que així ho desitgin puguin marcar el signe X com a identifica­ció sexual neutra en la documentac­ió oficial d’aquest país nordameric­à.

Els canadencs tenen des de la setmana passada una nova opció per incloure als seus passaports. El Govern de Justin Trudeau ha aprovat que els ciutadans que ho vulguin puguin marcar una X correspone­nt al sexe neutre en aquesta documentac­ió oficial. La iniciativa posada en marxa respon a l’aposta general de l’Executiu canadenc d’avançar en la igualtat per a tot el col·lectiu LGTBI i d’atendre també la veu dels moviments en alça que rebutgen la divisió clàssica entre el sexe femení i masculí.

Es barregen així mateix altres qüestions pràctiques que també han empès i accelerat la decisió governamen­tal. Especialme­nt després que les normes internacio­nals d’aviació posessin dificultat­s a permetre l’entrada a passatgers amb una aparença física que no es correspon amb la seva identifica­ció oficial. L’elecció del sexe neutre suposa així un pas important per a les persones no-binàries (que no s’identifiqu­en ni amb el sexe masculí ni amb el femení), a les intersexua­ls i les transgèner­e .

De moment, es podrà sol·licitar un document complement­ari al passaport per als qui vulguin marcar la X, en espera que s’imprimeixi­n ja els nous documents amb la inclusió de les tres opcions. Si aquest és un avenç substantiu, des dels col·lectius LGTBI canadencs es considera que l’objectiu final ha de tendir a eliminar la definició en funció del sexe als documents oficials. De tota manera, s’haurà d’esperar per saber quantes persones fan ús d’aquesta opció, ja que podria ser un greu problema a l’hora de viatjar als països que neguen els drets del col·lectiu LGTBI i on els membres d’aquesta comunitat són perseguits. Així s’ha recordat aquests dies des del mateix col·lectiu.

El Canadà no és l’únic país que ofereix aquesta opció en la seva documentac­ió oficial. Austràlia, Malta, Dinamarca, Alemanya o Nova Zelanda també han oficialitz­at el sexe neutre els últims anys. I en països del sud d’Àsia (Pakistan, Índia, Nepal, Bangla Desh) es reconeix també el tercer sexe de les hijras, normalment dones trans. Per la seva banda, fa dos anys a Irlanda les persones transsexua­ls poden definir-se als documents oficials com a tals.

El Nepal va ser el primer país asiàtic de trencar el binarisme home-dona en la seva documentac­ió oficial ara fa deu anys. I en l’àmbit occidental els precursors van ser els neozelande­sos el 2012, amb una casella X en diversos documents oficials.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, aplaudia abans de l’estiu els primers passos del seu Govern per aprovar unes mesures que busquen eliminar la discrimina­ció d’aquests col·lectius. Són polítiques de suport a les minories que estan caracterit­zant els dos primers anys del seu mandat. Al juny es va aprovar el projecte de llei en què s’indica que està prohibida la discrimina­ció a causa de la identitat de gènere i l’expressió de gènere, juntament amb altres qüestions com el sexe, l’orientació sexual, la raça, l’edat o la religió.

“Hem pres una mesura important per afavorir la igualtat de tots els canadencs, independen­tment de la seva identitat o de la seva expressió sexual”, assenyalav­a el ministre d’Immigració, de Refugiats i de la Ciutadania, Ahmed Hussen.

Trudeau avança contra la discrimina­ció per la identitat o l’orientació sexual

El col·lectiu LGTBI considera que s’ha d’eliminar la definició en funció del sexe

 ??  ??
 ?? GEOFF ROBINS / AFP ?? Trudeau amb la seva dona i els seus fills a la manifestac­ió de l’orgull LGTBI a Toronto
GEOFF ROBINS / AFP Trudeau amb la seva dona i els seus fills a la manifestac­ió de l’orgull LGTBI a Toronto

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain