La Vanguardia (Català)

Victòria esforçada

Sergio Rodríguez agafa el timó i Ricky Rubio mostra fermesa davant una dura Croàcia

- ESPORTS

El canari Sergio Rodríguez pren el comandamen­t de la selecció espanyola de bàsquet en l’últim quart del complicat partit contra Croàcia per certificar un triomf molt treballat, sense res a veure amb els passejos anteriors.

OBJECTIU ACOMPLERT Espanya ja té garantida la primera plaça i espera per conèixer el seu rival de vuitens UN RIVAL AMB ARGUMENTS Croàcia va presentar oposició i va limitar els Gasol però l’equip de Scariolo va trobar més recursos

Quan hi ha focs artificial­s tothom s’hi apunta. Però quan arriben els problemes és necessari que algú agafi el timó amb força. Ahir el va agafar Sergio Rodríguez. El Chacho va ser vital en l’últim quart per certificar una victòria treballadí­ssima, res a veure amb els festivals anteriors. Un triple per capgirar el marcador per última vegada (63-65) i una cistella antològica després d’una doble tècnica a Pau Gasol i Sergio Scariolo. Aquestes dues jugades van portar la signatura de l’exmadridis­ta, que va aplicar el seu bisturí de cirurgià per operar un matx amb l’ai al cor. Amb la mateixa fredor Ricky Rubio no va fallar en els tirs lliures del final i va acabar com a màxim anotador d’un equip que també es va beneficiar de la serietat de San Emeterio.

La victòria garanteix el primer lloc per a Espanya. La selecció juga demà contra Hongria i ja espera a saber quin pot ser el seu rival a vuitens (el més normal és que sigui el perdedor del Turquia-Letonia). Pau Gasol, que ahir no va brillar, és a 14 punts del rècord d’anotació.

Es preveia que les dificultat­s arribarien per a Espanya en el matx contra Croàcia. Dit i fet. Un 10-1 que es va prolongar fins a un 13-3 va ser la targeta de presentaci­ó de l’equip balcànic, mentre que el conjunt espanyol no va aconseguir la seva primera cistella fins al minut cinc. Saric funcionava en atac i en defensa, com Simon i Bender. Prou arsenal per a aquesta escapada de Croàcia, encara que el seu líder Bogdanovic no anotaria fins després del descans.

Ja havien arribat els problemes. Era el moment d’ensenyar el manual de com cal reaccionar davant les adversitat­s. Ho van fer sense pausa els de Scariolo, sobretot gràcies a la bona mà de San Emeterio. La seva punteria i la intensitat de Juancho Hernangóme­z van possibilit­ar que Espanya tanqués manant el període inicial (20-21). Aquesta davantera en el marcador es mantindria i s’ampliaria perquè si no apareixia San Emeterio ho feia Sastre, Sergio Rodríguez o un Pau Gasol ja més entonat en la tornada al parquet. La campiona d’Europa, davant un rival que l’havia vençut als Jocs de Rio, estava controlant més bé els seus atacs, amb la presència en pista de Rubio i Sergio Rodríguez, fórmula que es repetiria al final.

Espanya va amenaçar de trencar el matx (28-38) en aquesta fase però no va acabar d’aconseguir-ho i Croàcia va assolir l’entreacte amb les opcions intactes (32-38). En la represa l’equip d’Alexander Petrovic va fer donar un gir al partit perquè va emergir Bogdanovic. Amb tres triples i onze punts en aquesta fase va catapultar els seus companys, que van reprendre el control (4945). Espanya aguantava perquè té molta munició. Ara un tir de Marc Gasol; ara un altre de Sergio Rodríguez; ara una bona acció de Ricky. Però el partit penjava d’un fil, entre altres raons perquè Pau Gasol tenia l’oposició d’un Zoric que li va fer un marcatge molt físic. Dins de la zona Espanya no trobava el mannà i l’havia de buscar en altres llocs. Oriola s’atrevia amb un triple que tornava l’avantatge a Espanya ja en l’últim quart (57-58) i amb uns quants titulars de Scariolo a la banqueta. Van sortir per ser determinan­ts.

En especial Rubio, amb els seus robatoris de pilota. La seva combinació amb el Chacho va resultar bàsica per entendre la victòria d’Espanya, que estava encarrilad­a amb el 63-68 i que es va veure en perill després d’una doble tècnica a Pau i al tècnic espanyol després d’una falta (ho era) protestada del pivot sobre Saric, que va convertir els quatre tirs lliures (67-68). Però des de la línia de personal no li va tremolar el pols ni a Ricky ni a San Emeterio i Juancho Hernangóme­z va posar fi a les esperances de Croàcia amb un tap a Bogdanovic. El partit 1.000 d’Espanya va acabar amb triomf.

?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Sergio Rodríguez celebrant una de les seves accions decisives ahir a Cluj (Romania)
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Sergio Rodríguez celebrant una de les seves accions decisives ahir a Cluj (Romania)