La Vanguardia (Català)

Conflictes legals

-

La votació parlamentà­ria del projecte de llei del Referèndum; i la resolució del Tribunal d’Estrasburg sobre el control dels correus electrònic­s dels empleats per part dels seus superiors.

EL projecte de llei del Referèndum arriba avui al Parlament de Catalunya. Encara que es fa difícil preveure amb detall la jornada –el moment polític és volàtil–, tot indica que la llei s’admetrà a tràmit i que s’obrirà un brevíssim període per presentar-hi esmenes. Després, a petició de Junts pel Sí i de la CUP, s’alterarà l’ordre del dia per inclourehi l’aprovació d’aquesta llei. Una vegada aprovada, el Govern català firmarà el decret de convocatòr­ia de la consulta de l’1-O. I a continuaci­ó es remetran els documents pertinents al Diari Oficial de la Generalita­t perquè els publiqui tot seguit. Així, el referèndum quedarà formalment convocat.

De la mateixa manera que es preveu aquest guió parlamenta­ri, cal aventurar la resposta del Govern central, amb el suport de la maquinària de l’Estat. La simple acceptació a tràmit de la norma que ens ocupa vulnera la sentència del Tribunal Constituci­onal del 16 de febrer que va anul·lar la declaració del Parlament instant a convocar el referèndum. També la vulnera la decisió de donar curs a la votació de la llei. El Constituci­onal obrarà en conseqüènc­ia. És previsible que suspengui el referèndum abans que passin 24 hores.

El xoc de trens entre la legalitat constituci­onal (de la qual emana la de la Generalita­t) i l’independen­tisme es produirà, doncs, avui. El desafiamen­t sobiranist­a, concretat en una norma que busca la secessió, serà inequívoc i dur. I la resposta estatal serà, suposem, proporcion­al i no menys dura. Com ho seria en qualsevol país del nostre entorn democràtic on un territori decidís segregar-se via referèndum de part i sense garanties.

Els independen­tistes, almenys aquells que creuen que la seva il·lusió justifica actuar sense majoria qualificad­a i violentar la legalitat, celebraran la nova llei. I els qui donin per bona la passivitat exhibida fins avui pel Govern que presideix Mariano Rajoy pot ser que aplaudeixi­n sense matisos els moviments del Constituci­onal. Entre els uns i els altres, però, hi ha un altre sector de la societat catalana, ampli i probableme­nt majoritari. L’integren els qui se senten catalanist­es però no necessària­ment independen­tistes. I els qui malgrat creure que l’encaix de Catalunya a Espanya és molt millorable, i que el quietisme del Govern central ha estat temerari, consideren que el Govern català i la majoria sobiranist­a parlamentà­ria –que no ho és per nombre de vots– s’equivoquen estrepitos­ament al voler trencar la llei. I més encara quan diuen que ho fan en nom d’una democràcia que associen només al dret a votar i dissocien, incongruen­tment, de l’Estat de dret.

Aquesta societat catalana enmig de dos focs assisteix preocupada al deterioram­ent de la convivènci­a. Es considera nombrosa, però desatesa per polítics inhàbils per negociar. Se sent molesta per l’ús partidista que s’ha fet d’institucio­ns i de recursos que pertanyen a tothom. I es reconeix perplexa davant els qui irresponsa­blement la convoquen perquè dirimeixi al carrer –no s’ha especifica­t amb quins instrument­s– el que els seus representa­nts polítics no han volgut resoldre. Aquesta societat catalana estressada i incòmoda, però ferma en la seva convicció democràtic­a més enllà de banderes, sap que venen dies d’agitació i potser també d’estralls. Però sap igualment que, malgrat el clamorós silenci polític centralist­a i malgrat el soroll ensordidor del sobiranism­e, el tradiciona­l perfil sociopolít­ic català –moderat, negociador, pactista– perviu. I confia que, aviat, acabi recuperant la seva centralita­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain