La Vanguardia (Català)

Putin diu que la “histèria” per Corea pot portar a una “catàstrofe global” Proposa diàleg i diu que cal fer que Pyongyang no se senti amenaçada

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Més perillós que els míssils nordcorean­s que sobrevolen el Japó o que el sisè assaig nuclear de Pyongyang pot ser caure en la “histèria militar”, va dir ahir el president de Rússia, Vladímir Putin. El cap del Kremlin va aprofitar el seu últim dia d’estada a la Xina per oposarse a la posició dels Estats Units, partidaris de sancions més dures contra el règim dels Kim, i per advertir que això pot portar a una “catàstrofe global”.

El líder rus va deixar clar que Moscou condemna les accions de Corea del Nord perquè són “provocativ­es”, però va insistir en la idea que ha mantingut en l’última setmana: que aplicar més sancions al règim comunista de Pyongyang “no té sentit” i és “ineficaç”, va dir a la roda de premsa final de la cimera de les potències emergents, els anomenats Brics (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) que es va celebrar a la ciutat xinesa de Xiamen, al costat de l’estret de Taiwan.

Per il·lustrar la seva posició, Putin va utilitzar una metàfora, assegurant que els nord-coreans estan disposats a “menjar herba”, però que no retrocedir­an per més pressió a què se’ls sotmeti. Segons Putin, les autoritats nord-coreanes “no abandonara­n el seu programa (nuclear) si no se senten segurs”, i això no passarà estrenyent el nus escorredor de les sancions.

El 3 de setembre Corea del Nord va informar que havia fet amb èxit un assaig nuclear amb una bomba d’hidrogen i que es podria instal·lar en un míssil de llarg abast. Els líders dels països més importants del món van criticar l’acció del règim que dirigeix Kim Jong-un. Es calcula que la bomba tenia un poder de destrucció tres vegades més gran que el de la bomba que els EUA van llançar el 1945 sobre Hiroshima (Japó). El president dels Estats Units, Donald Trump, va arribar a dir que Washington està preparat, arribat el cas, per utilitzar armes atòmiques contra Pyongyang.

Abans de viatjar a la Xina, Putin va escriure un article en el qual proposava com a alternativ­a “un diàleg directe entre les parts” i “sense condicions prèvies”. “És necessari conduir aquest assumpte cap al diàleg entre totes les parts interessad­es. I és necessari que cap dels actors en el procés, inclosa Corea del Nord, no senti que els amenaça la destrucció. Al contrari, tots han de formar part d’aquest camí de col·laboració”, va subratllar ahir a Xiamen el líder rus.

El contrari, “la histèria militar a la qual s’ha portat la situació amb Corea del Nord” és un “disbarat” i “un atzucac”, va asseverar. I va assenyalar que Pyong- yang disposa d’un altre tipus d’armes, a més de les nuclears i els míssils, contra les quals no serveixen tecnologie­s antimíssil­s. Si la crisi continua aprofundin­t en aquesta situació, podria provocar “una catàstrofe planetària global i un gran nombre de víctimes”, va advertir.

Putin va fer aquests comentaris després que la representa­nt dels EUA a l’ONU, Nikki Haley, assegurés que Corea del Nord “està demanant una guerra”. Haley va sol·licitar dilluns al Consell de Seguretat de les Nacions Unides que s’imposin “les sancions més grans” a Pyongyang per posar fi diplomàtic­ament al seu programa nuclear. I va argumentar que dues dècades de “mitges mesures” de l’ONU han fracassat, ja que “el programa de Corea del Nord és mes avançat i més perillós que mai”.

Els ambaixador­s de la Xina i Rússia, que al costat dels EUA, França i el Regne Unit són membres permanents del Consell i tenen dret de veto, van cridar tot i això a la calma i van advocar per solucionar la crisi de forma pacífica. “La Xina no permetrà mai el caos i la guerra a la península” de Corea, va assenyalar el representa­nt de Pequín, Liu Jieyi.

Els nord-coreans estan més disposats a “menjar herba” que a deixar el programa nuclear si no estan segurs, diu Putin

 ?? YONHAP / REUTERS ?? Vaixells de l’Armada sud-coreana executant maniobres ahir en aigües del mar de l’Est
YONHAP / REUTERS Vaixells de l’Armada sud-coreana executant maniobres ahir en aigües del mar de l’Est

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain