La Vanguardia (Català)

Detinguts quatre soldats britànics per pertinença a un grup neonazi

- Agències

El Regne Unit va detenir ahir quatre soldats de l’exèrcit sospitosos de ser membres d’una organitzac­ió neonazi recentment il·legalitzad­a per la llei antiterror­ista britànica.

Es tracta de dos homes de 24 anys residents a Ipswich i Northampto­n, un de 22 de Birmingham i un altre de 32 de Powys (Gal·les). La policia va assegurar que feia temps que els vigilaven i que “no hi ha hagut cap amenaça a la seguretat pública”.

Un portaveu militar va confirmar que els detinguts en són membres en actiu i va dir que l’exèrcit ha col·laborat en l’operació dirigida per la policia. “L’assumpte és ara objecte d’una investigac­ió civil i no seria apropiat realitzar més comentaris”, va afegir el portaveu.

Els quatre militars detinguts pertanyeri­en a Acció Nacional, un grup antisemita, homòfob i supremacis­ta blanc, la il·legalitzac­ió del qual va ordenar el mes de desembre passat la secretària d’Interior, Amber Rudd, perquè promovia la violència i actes de terrorisme.

El juny del 2016, dies abans del referèndum sobre la permanènci­a del Regne Unit a la UE, un ultradretà va apunyalar i va tirotejar fins a la mort la diputada laborista Jo Cox. L’assassinat va ser aplaudit per membres i simpatitza­nts d’Acció Nacional. L’única frase que va pronunciar durant el judici l’assassí de Cox, Thomas Mair, condemnat a cadena perpètua, va ser “Mort als traïdors, llibertat per a la Gran Bretanya”. Era l’eslògan que apareixia a la pàgina web d’Acció Nacional.

Va ser el primer grup d’extrema dreta que va entrara en la llista d’organitzac­ions prohibides (un total de 71) al Regne Unit. La majoria són islamistes. Pertànyer o fer apologia de qualsevol d’aquestes organitzac­ions és un delicte que pot suposar fins a deu anys de presó.

Segons la policia, 22 presumptes membres d’Acció Nacional van ser detinguts l’any passat. Fundada el 2013, Acció Nacional s’autodefine­ix com una “organitzac­ió juvenil nacional socialista”. Els seus activistes solien manifestar-se vestits de negre i fent la salutació romana, alguns portant cartells amb el missatge: “Hitler tenia raó”.

Al maig, la justícia d’Alemanya va revelar un complot d’extrema dreta en què participav­en dos militars i un civil. L’objectiu del grup era atemptar contra polítics alemanys perquè semblés obra del terrorisme gihadista i alimentar el rebuig dels alemanys cap als refugiats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain