La Vanguardia (Català)

Aquesta zona petrolífer­a és l’últim bastió gihadista a Síria L’exèrcit sirià trenca el setge de l’EI a Deir ez-Zor

- DEIR EZ-ZOR Redacció i agències

L’autoprocla­mat Estat Islàmic (EI) va patir ahir una nova derrota territoria­l a Síria. L’exèrcit del dictador Baixar al-Assad, amb ajuda dels seus aliats russos i iranians, va trencar el setge de la base aèria denominada Brigada 137 i alguns barris de Deir ez-Zor. La província homònima és el més gran bastió que manté l’EI a Síria. Situada al sud-est del país, Deir ez-Zor està a la vora de l’Eufrates i va ser el centre de producció petroliera més gran del país. Des del 2013 es trobava sota control de forces rebels, però no va ser fins a l’any següent que va caure a les arpes de l’EI.

La conquesta de Deir ez-Zor i la seva província, l’última encara en mans dels gihadistes, és “en termes polítics” una victòria important per a Al-Assad i els seus aliats, i una derrota important per a l’EI, va declarar l’especialis­ta en Síria Aron Lund. Seria el principi de la fi de la presència de l’organitzac­ió extremista a Síria, tres anys després d’haver iniciat un ascens fulgurant allà per on passaven.

Diferents fonts internacio­nals calculen en unes 93.000 persones la població civil atrapada a Deir ez-Zor, que ha hagut de rebre subministr­aments per via aèria per pal·liar l’escassetat d’aliments; paquets llançats des d’avions a gran altura per evitar que els abastés l’artilleria de l’EI. La ciutat estava dividida en dues des del juliol del 2014 i l’EI controlava el 60% de la capital d’aquesta província fronterera amb l’Iraq. Hi queda encara un enclavamen­t assetjat pels gihadistes.

Uns carros per desactivar mines van obrir el camí de la resta de vehicles en la ruta cap a la base aèria. Visiblemen­t emocionats, els oficials sirians, sota el comandamen­t del general Issam Zahredin, amb un dens bigoti canós i poblada barba, van manifestar la seva alegria amb trets a l’aire –com se celebra fins i tot que un fill ha aprovat el batxillera­t a l’Orient Mitjà– i cridant: “Amb la nostra ànima, amb la nostra sang, ens sacrifique­m per tu, Síria!”. Quan va començar la revolució, el 2011, els cants de l’oposició que ressonaven a les manifestac­ions deien: “El poble vol que caigui el règim”.

“Aquesta unió és el principi de la fi del grup terrorista EI”, es va felicitar una font militar sobre el terreny. El mes passat l’EI va perdre la segona ciutat iraquiana: Mossul. I al juliol més de la meitat d’AlRaqqa, considerad­a la seva capital a Síria, a mans de tropes majoritàri­ament kurdes.

El president sirià va felicitar les seves tropes, mentre el president rus, Vladímir Putin, felicitava AlAssad. La participac­ió russa en l’operació va ser crucial: les posicions de l’EI a Deir ez-Zor van ser bombardeja­des ahir al matí des d’un vaixell a la Mediterràn­ia, la qual cosa va facilitar la tasca de la infanteria.

L’avanç de Damasc cap a l’est ha provocat en algun moment conflictes amb la coalició encapçalad­a pels Estats Units, que han assegurat que no estan buscant la guerra amb AlAssad. Hizbul·lah, el partit-milícia libanès, va acusar diumenge passat Washington d’intentar entorpir el seu avanç cap a Deir ez-Zor.

El segon enclavamen­t governamen­tal, a la perifèria sud de la ciutat i que inclou un aeroport militar i tres barris, encara està sotmès al setge de l’EI, els contraatac­s del qual havien fet recular diversos quilòmetre­s les forces del règim.

“Durant la nit, l’EI ha dut a terme diversos contraatac­s, sense aconseguir recuperar els sectors que ha perdut”, va subratllar el director de l’Observator­i de Drets Humans Sirià, Rami Abdel Rahman.

El conflicte sirià ha costat la vida a més de 330.000 persones.

La intervenci­ó russa, que va bombardeja­r l’enclavamen­t des d’un vaixell al Mediterran­i, va ser crucial

 ?? STRINGER / AFP ?? Alegria i indiferènc­ia a Deir ez-Zor després de la victòria de l’exèrcit
STRINGER / AFP Alegria i indiferènc­ia a Deir ez-Zor després de la victòria de l’exèrcit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain