La Vanguardia (Català)

De Sherlock Holmes a Putin

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Amés de les seves estimades muntanyes i boscos de Tuvà, a la regió siberiana que ha visitat els últims estius Vladímir Putin hi ha suposadame­nt més llocs on passar unes vacances. Diversos mitjans locals han apuntat a una petita i pintoresca illa del golf de Finlàndia (mar Bàltic), on hi ha una històrica casa senyorial propietat des de fa uns anys d’un empresari pròxim al president rus.

Es tractaria de l’illa Lodotxni, situada a prop de la ciutat russa de Víborg, a tan sols 38 quilòmetre­s de la frontera amb Finlàndia. Des de fa més d’un segle, allà hi ha un petit palauet anomenat vil·la Sellgren. Però el 2010 no quedava res de la seva antiga grandesa i es trobava en un estat ruïnós.

Segons va difondre el canal independen­t de televisió Dojd (RainTV), sembla que llavors en va aconseguir la propietat un conegut empresari de la comunicaci­ó de Sant Petersburg, Oleg Rudnov. Després “es va començar a construir la datxa de Putin”.

La suposada fortuna i la figura del president de Rússia han estat una font inesgotabl­e d’especulaci­ó. L’afirmació del canal de televisió no afirma amb rotunditat que en sigui el propietari, però sí que suposa que els seus amics han construït una residència que ell podria utilitzar com a datxa. De fet, les fonts d’aquest mitjà han indicat que des d’aquell any Putin ha estat allà almenys una vegada.

Aquest paradisíac indret de l’extensíssi­ma geografia russa és, a més, un lloc amb història. Igual que la ciutat de Víborg, fins al 1917 va pertànyer a l’imperi rus com a part del Gran Ducat de Finlàndia, després va ser part de Finlàndia, i al final de la Segona Guerra Mundial des del 1944 va pertànyer a l’URSS i després a Rússia. En comptes de Lodotxni, els finlandeso­s l’anomenaven Illa Russa, i a començamen­ts del segle XX era propietat del conseller de Comerç finlandès Evert Viktor Sellgren. Amb un projecte modernista del conegut arquitecte Uno Ullberg, en aquella propietat es va construir el 1913 una bonica vil·la de maó vermell, amb tres altures, teulada amb teules i balcons a l’últim pis, segons va escriure el 1985 Otto Iivari Meurman al seu llibre Senyorius: Història de Viipuri, nom amb què els finlandeso­s coneixien la ciutat de Víborg. Després de la guerra civil finlandesa (1918), Ullberg va projectar per al jardí un altar de marbre com a símbol de la vida i la sort de l’illa.

Durant l’època soviètica, la vil·la Sellgren es va utilitzar com a centre d’esbarjo o alberg, i també com a estudi per gravar escenes d’algunes pel·lícules. La més coneguda és Comença el segle XX, un dels teleserial­s pertanyent­s a Les aventures de Sherlock Holmes i el Doctor Watson, que va dirigir en 1986 Ígor Màslenniko­v. La vil·la és en aquesta ficció la casa d’un dels personatge­s del film, l’espia alemany Von Bork.

Una altra pel·lícula que es va filmar en aquest casalot va ser Esperant Elisabet ,un drama de 1989 de Ievgueni Makàrov.

Fins al 2014 totes les construcci­ons de l’illa Lodotxni eren propietat d’Oleg Rudnov, que va morir el 2015. Segons el diari Kommersant, Rudnov era un “antic amic de Putin” i es van conèixer als anys noranta, quan l’avui president dirigia la campanya electoral de l’alcalde de Sant Petersburg, Anatoli Sobtxak, i Rudnov era el capdavant del Canal 5, pròxim al regidor.

Després de la mort de l’empresari, el seu fill Serguei va heretar la companyia Séver, que és la que oficialmen­t té avui la propietat de la vil·la. Disposa per al seu ús de tota l’illa Lodotxni i part de la veïna península de Lijaniem, 108 hectàrees en total, segons la premsa russa.

Segons el canal Dojd, tota la propietat està envoltada d’un reixat, i comprèn un “terreny tancat”, segons funcionari­s de seguretat de la zona. A internet han aparegut, a més, comentaris de veïns d’aquella regió queixant-se que abans l’illa estava oberta i que tothom podia anar-hi a passejar.

La vil·la Sellgren s’ha convertit també en protagonis­ta d’un vídeo difós per l’opositor rus Aleksei Navalni. Aquest vídeo mostra imatges de l’interior d’un sumptuós palau que s’assegura que pertany a aquesta nova “datxa de Putin”. Navalni afirma que el veritable propietari és el president rus i que utilitza com a mitjancers els seus amics.

No és la primera vegada que els rumors converteix­en el cap del Kremlin en un ric propietari de datxes. L’última va ser una a la vora del llac Ladoga, a Carèlia. També es diu que té un palau al mar Negre.

A la vil·la Sellgren, a 38 quilòmetre­s de Finlàndia, es van filmar pel·lícules a l’època soviètica

 ?? Escenari de rodatge
NAVALNY ?? La vil·la Sellgren s’ha fet servir
en pel·lícules i sèries
Escenari de rodatge NAVALNY La vil·la Sellgren s’ha fet servir en pel·lícules i sèries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain