La Vanguardia (Català)

El Parlament engega la ruptura

Junts pel Sí i la CUP aprovaran la llei del Referèndum amb l’abstenció de CSQP El Consell Executiu es reunirà a la Cambra per firmar en bloc la convocatòr­ia de l’1-O El Govern central i el TC actuaran sobre la tramitació de la llei i el decret del Gover

- LA CRÒNICA Isabel Garcia Pagan Barcelona

El referèndum d’independèn­cia anunciat per a l’1 d’octubre és un epíleg dels plans de ruptura amb l’Estat. La desconnexi­ó efectiva que propugna l’independen­tisme es plantejarà avui al Parlament de Catalunya. La majoria sobiranist­a a la Cambra posarà les seves cartes sobre la taula per aprovar la llei del Referèndum, convocar la consulta i, si ningú no ho impedeix, donar llum verda immediata a la llei de desconnexi­ó.

El president Carles Puigdemont està disposat que l’1-O hi hagi unes 6.000 urnes col·locades perquè els catalans votin i el Govern de Mariano Rajoy està disposat a impedir-ho, però la primera batalla s’entaula al Parlament. Els preliminar­s judicials, amb el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes; el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i el Tribunal de Comptes, amb la reclamació de cinc milions pel 9-N, van fer pujar ahir la temperatur­a al Palau de la Generalita­t, on s’ultimava l’estratègia parlamentà­ria d’una jornada que pretén canviar el futur de Catalunya.

Fa mesos que la Cambra catalana està instal·lada en l’excepciona­litat, però mai una alteració de l’ordre del dia d’un ple havia suposat un conflicte institucio­nal i judicial com el que s’espera avui. Serà una sessió imprevisib­le en què el bloc independen­tista s’ha posat en mans de la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell. El que passi més enllà del parc de la Ciutadella és cosa del Govern del PP, el Tribunal Constituci­onal, la Fiscalia i el TSJC. I les conseqüènc­ies són imprevisib­les.

El Parlament pot entrar en col·lapse, i la seva presidenta, ser suspesa a primera hora, i això és, precisamen­t, el que més tem la majoria independen­tista. Si aquesta suspensió no arriba, les hores que puguin passar amb la llei del Referèndum i el decret de convocatòr­ia actius “són or, un èxit” per al Govern. En el supòsit que el ple comenci, de la capacitat de Forcadell d’“imposar disciplina” a l’hemicicle –sostenen els sobiranist­es– dependrà que la sessió sigui més o menys llarga, perquè el que sí que està assegurat és que serà “tumultuosa”.

La jornada començarà amb una reunió de la Mesa en què es rebutjaran peticions de l’oposició per intentar bloquejar la votació de la proposició de llei del Referèndum i s’admetrà una sol·licitud de Junts pel Sí i la CUP per a un ple extraordin­ari que se celebraria divendres. Aquest ple és el comodí del bloc independen­tista davant possibles incidèncie­s en els seus plans durant els dos pròxims dies. També un element de distracció.

L’activitat a l’hemicicle començarà amb la sessió de control al Govern i al president. Carles Puigdemont aprofitarà per defensar la convocatòr­ia d’un referèndum unilateral davant l’immobilism­e del Govern central. A continuaci­ó es preveu que Junts pel Sí i la CUP sol·licitin una modificaci­ó de l’ordre del dia del ple i, per majoria absoluta, es doni llum verda a tramitar la proposició de llei. Aleshores les hostilitat­s ja s’hauran desencaden­at. Els grups de l’oposició utilitzara­n totes les tortuosita­ts del reglament del Parlament per intentar paralitzar el ple –peticions d’empara de la Mesa, paralitzac­ió de la sessió, recursos al Consell de Garanties Estatutàri­es..., a excepció de la confluènci­a d’esquerres de Catalunya Sí que es Pot, que ha anunciat la seva abstenció, no sense reclamar informes i dictàmens. Si el debat s’arriba a fer, la votació se celebrarà sense la presència a l’hemicicle de Ciutadans, PSC i PP.

El Diari Oficial de la Generalita­t de Catalunya (DOGC) està activat per a la publicació immediata de la llei del Referèndum i, posteriorm­ent, el decret de convocatòr­ia del dia 1 amb el desenvolup­ament de la norma en un annex, aprovat en una reunió extraordin­ària del Consell Executiu al mateix Parlament i firmat per tots els consellers. “Tot està a punt”, afirmen fonts del Govern. Tan a punt que a continuaci­ó es vol repetir el tràmit per aprovar la proposició de llei de “transitori­etat jurídica i fundaciona­l de la república”.

També està a punt el Tribunal Constituci­onal, que té actiu el seu ple des d’ahir, i el Govern espanyol dona per fet que pot demanar la suspensió del ple per la simple tramitació de la proposició de llei. Una altra via es triaria contra la llei i la convocatòr­ia del referèndum, que podrien ser objecte de nous recursos davant el TC, l’acceptació dels quals suposaria la suspensió immediata. La petició d’una suspensió temporal de funcions del president és inèdita per al TC i motiu de divisió al tribunal, igual d’insòlit que l’aplicació de la llei de Seguretat Nacional o l’activació de l’article 155 de la Constituci­ó perquè el Govern espanyol recuperi funcions de la Generalita­t.

La Fiscalia General de l’Estat ha activat les fiscalies provincial­s, la del TSJC, la de l’Audiència Nacional i la del Tribunal de Comptes per llançar una “defensa activa de l’Espanya constituci­onal”, “pàtria comuna i indivisibl­e”. José Manuel Maza va anunciar ahir una actuació “ferma i enèrgica” davant els plans sobiranist­es, de manera que, com al Parlament, tots els escenaris estan oberts. Es pot suspendre Forcadell, Puigdemont, bloquejar el DOGC...

El Palau de la Generalita­t va ser ahir a la tarda un focus de reunions amb Puigdemont i Oriol

Totes les hores que la llei i el decret estiguin vius “són or per al Govern”, sostenen fonts sobiranist­es

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? El Consell Executiu té previst reunir-se avui al Parlament per firmar de manera col·legiada el decret de convocatòr­ia del referèndum
MARTA PEREZ / EFE El Consell Executiu té previst reunir-se avui al Parlament per firmar de manera col·legiada el decret de convocatòr­ia del referèndum
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain