La Vanguardia (Català)

Tres hipòtesis

- Antoni Puigverd

Ara mateix, propaganda a part, les coses estan així. D’entrada, hi ha dues possibilit­ats òbvies: que el referèndum es faci o que no es faci. Si el Govern espanyol, gràcies a la Fiscalia i el TC, aconseguei­x impedir-lo, caldrà veure quina reacció es produeix al carrer, així com l’abast i la persistènc­ia del moviment de protesta. En cas que les altes institucio­ns de l’Estat imposin una mena de pax romana, amb càrrecs inhabilita­ts o empresonat­s, com ja reclama Albert Rivera, és evident que la qüestió, en comptes de resoldre’s, s’haurà podrit irreversib­lement; i, en política, una ferida podrida sempre acaba infectant-ho tot. El sistema del 1978 quedarà molt tocat. Per clara que fos, la victòria de Mariano Rajoy i de l’statu quo espanyol seria inequívoca­ment pírrica; de la mateixa manera, la derrota de l’independen­tisme seria èpica i permetria un nou començamen­t.

Ara bé, enmig de les sancions i inhabilita­cions imposades per l’Estat, no es pot descartar la possibilit­at que les urnes apareguin el dia previst i que hi hagi una votació. Potser serà de costellada. Però si es fa, deixant de banda totes les qüestions de procedimen­t (juntes, locals de votació, cens, meses, seguretat, etcètera), l’èxit o el fracàs del referèndum dependrà essencialm­ent de la participac­ió. Si és inferior a la del 9-N, és evident que l’aventura d’aquests dos anys serà percebuda com a estèril. Si després d’apostar-ho tot a una sola carta l’independen­tisme no aconseguei­x portar a les urnes més gent de la que ja hi va anar l’any 2014 mostrarà alguna cosa més que els límits. Demostrarà impotència. Certament, la por hi haurà influït: les amenaces i els requerimen­ts del fiscal general, del TC i del Govern central. Però la por és un ingredient que s’ha de tenir previst abans de començar l’aventura. A la revolució s’hi va guarit d’espants. Si aquesta hipòtesi del fiasco es complís, l’independen­tisme en sortiria tocat per haver imposat amb les forces massa justes una estratègia d’alt risc i de sort molt incerta a una Catalunya molt més plural del que es volia admetre.

Però si el referèndum, en circumstàn­cies d’extrema dificultat, aconseguís superar la participac­ió del 9-N, seria una victòria indiscutib­le de l’independen­tisme. Una victòria que deixaria en fora de joc sobretot el PSC i tots els que (cal veure què faran finalment els comuns), sense afegir-se a les posicions immobilist­es del PP i Cs, s’han oposat al referèndum. L’analista electoral Jaime Miquel parla de “quebequitz­ació”, un concepte que implicaria la pràctica catalanist­a del votant del no, el qual, tot i voler-se mantenir a Espanya, desobeiria de facto els partits que haurien combatut el referèndum.

La hipòtesi de l’èxit de participac­ió faria factible la independèn­cia? Només en el cas que aquest èxit fos més que alt: estratosfè­ric (resultat que no es produirà). Ara bé, una alta participac­ió en el referèndum segur que precipitar­ia una crisi de règim a Espanya. Sempre que Catalunya es mou de veritat, Espanya fa un capgirell històric.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain