La Vanguardia (Català)

Rajoy obté el suport de Ciutadans per frenar la consulta

- Madrid

Si dilluns va ser la trucada del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, la que va expressar el suport socialista a les mesures que hagi d’adoptar per impedir el referèndum unilateral de l’1 d’octubre, ahir una trobada, a proposta del president de Ciutadans, Albert Rivera, va servir per confirmar al president del Govern central, Mariano Rajoy, que té un amplíssim suport parlamenta­ri per “fer el que hagi de fer”, en paraules del líder liberal.

Tant a Sánchez dilluns, com a Rivera ahir, Rajoy els va explicar els escenaris que preveu l’Executiu espanyol, primer per anul·lar la llei del Referèndum i després la consegüent convocatòr­ia de la consulta.

Segons diverses fonts, Rajoy els va comunicar a tots dos –de manera més extensa a Rivera, amb qui es va reunir al palau de la Moncloa durant una hora– la intenció d’anar pas a pas, gastant els cartutxos d’un en un i sense exagerar en la resposta. Rajoy va afirmar que la “mesura i la proporcion­alitat” serà la seva guia, amb una intenció, a més, que la seva reacció a les accions dels independen­tistes no puguin ser considerad­es pels ciutadans catalans com un atac a Catalunya, sinó només als responsabl­es polítics o funcionari­s que incompleix­in la llei.

En aquest sentit, va explicar als dos líders que té estudiats tots els instrument­s que es poden utilitzar per impedir la consulta, i que són molts, i no només la via del 155, com sembla que plantegen alguns.

Rivera, per la seva banda, li va garantir el suport sense fissures de Ciutadans, però li va demanar que aquesta vegada no cometi els “errors” del 9-N i impedeixi la col·locació de les urnes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain