La Vanguardia (Català)

Creixement sense progrés

- Antón Costas A. COSTAS, catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona

Canviem de tema. Parlem de les coses. Per què uns països ho fan més bé que d’altres a l’hora de transforma­r el creixement econòmic en progrés social? Espanya ho fa comparativ­ament malament. I si la comparació la fem per regions europees, Catalunya també en surt malparada.

Utilitzant 12 variables relacionad­es amb l’economia i les condicions de vida de la població, el Fòrum Econòmic Mundial ha elaborat un Índex de Desenvolup­ament Inclusiu (IDI12) per a 109 països del món l’any 2015. Aquells països que mantenen o milloren la posició en el rànquing de l’IDI respecte a la seva posició en el del PIB són considerat­s països virtuosos en la transforma­ció del creixement en progrés social. Encara que es pot millorar (dos professors d’Economia de la Universita­t de Vigo, Albino Prada i Patricio Sánchez, ho han fet), aquesta mena d’indicadors són d’extraordin­ària importànci­a per identifica­r i afrontar alguns dels principals problemes a què s’enfronten les nostres societats. Per la seva banda, la UE elabora també un nou Índex de Progrés Social regional que mesura una cosa similar per a les regions europees. Ni Espanya, ni Catalunya en particular, en són exemples virtuosos. Aquest mal comportame­nt és anterior a la crisi, però ha empitjorat amb els seus efectes. I el retorn del creixement i de l’ocupació, si bé són excel·lents notícies, no porten progrés social. Gran part de la nova ocupació és de “treballado­rs pobres”. I els salaris han perdut la connexió amb els beneficis.

Per què aquest mal comportame­nt? Una primera resposta és que Espanya és un país poc sofisticat pel que fa a polítiques i institucio­ns que treballen entre el creixement i el progrés. Així, per exemple, la flexisegur­etat que apliquen altres països en les relacions laborals aquí té molt de flexibilit­at però poc de seguretat.

Però, com ens mostra l’IDI, el problema de la pèrdua de connexió entre creixement i progrés social és més general. El creixement ha deixat de ser un bon indicador de desenvolup­ament inclusiu. Ho va ser en les dècades que van seguir la Segona Guerra Mundial en què l’economia de base industrial produïa llocs de treball estables i salaris dignes. Però aquest vincle es va començar a trencar a partir dels anys noranta. I la nova economia digital col·laborativa està accentuant aquesta desconnexi­ó.

Serà possible tornar a restablir la connexió entre creixement i progrés? Com? En primer lloc, cal sofisticar el càlcul del PIB, alhora que s’incorporen nous indicadors de desenvolup­ament inclusiu al quadre de comandamen­t de navegació de l’economia. Alguns països ja han començat a fer-ho. Un pas de gegant ha estat la decisió de la Reserva Federal nord-americana –de la mà del seu anterior president, Ben Bernanke, i de l’actual, Janet Yellen– d’utilitzar la taxa d’atur com un vector determinan­t de la política monetària.

Però més enllà de sofisticar els instrument­s de política macroeconò­mica, la gestió de l’economia i la reflexió dels economiste­s han de recuperar l’encoratjam­ent moral que ha animat al llarg de la història el millor pensament econòmic i que s’ha perdut.

Necessitem nou economiste­s que es comportin com a worldly philosophe­rs, per utilitzar l’expressió que fa servir l’economista Robert Heilbroner en el seu celebrat llibre publicat el 1953: The worldy philosophe­rs: the lives, times and ideas of the economic thinkers.

John Maynard Keynes va assenyalar en una ocasió que els economiste­s haurien de ser com els dentistes, profession­als capaços d’enfrontar-se a problemes concrets i alleujar el dolor de la gent. Però Keynes mateix, enfrontat al món convuls dels anys vint i trenta del segle passat, va deixar de banda aquest dentistry approach per adoptar la visió d’un wordly philosophe­r: va elevar la seva mirada des de les petites coses per fixar-la en el funcioname­nt del sistema capitalist­a com un tot. Al fer-ho va incorporar aquell encoratjam­ent moral que la investigac­ió econòmica i la política necessiten per orientarse cap al progrés social. Va aconseguir introduir un nou llenguatge econòmic necessari per analitzar el funcioname­nt del capitalism­e i enfrontar-se a les grans qüestions de l’economia política clàssica, com és la de la distribuci­ó. La seva visió global del sistema va ser capaç de proposar reformes i polítiques que van civilitzar el capitalism­e sense control de finals del segle XIX i començamen­ts del XX i reconcilia­r-lo amb el progrés social i la democràcia. Avui necessitem una cosa semblant.

Sense restaurar el vincle entre creixement i progrés no hi haurà estabilita­t social i política en les nostres societats. Aquesta és, segons el meu parer, la mare de totes les batalles actuals que estem veient.

Sense restaurar el vincle entre creixement i progrés no hi haurà estabilita­t social i política en les nostres societats

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain