La Vanguardia (Català)

Gènere neutre

- Pilar Rahola

Acabava de llegir a La Vanguardia la suculenta entrevista de Fernando García a Paul Auster, amb la frase de la seva dona, Siri Hustvedt, clavada a la retina –“la gent sap cada vegada més sobre cada vegada menys coses”– quan se’m va creuar un d’aquells anuncis provocador­s que activen la saliva pavloviana de la curiositat. Buscada la informació, deia el titular: “Una cadena de roba eliminarà les etiquetes ‘nen’ i ‘nena’ per evitar ‘reforçar estereotip­s de gènere’”. I així, expulsada de les sàvies paraules de l’escriptor de Leviatan parlant d’aquest món “cada vegada més fragmentat”, em vaig clavar una patacada amb la quinta essència del deliri políticame­nt correcte, utilitzat com a reclam publicitar­i. Anava a dir “reclam groller”, però segur que l’estridènci­a serà efectiva –a mi m’acabava de sostreure a Auster–, així que val més no menysprear la intel·ligència comercial.

Vegem la cosa: segons el Daily Mail i l’explosió pertinent a les xarxes socials, la marca britànica John Lewis deixarà d’etiquetar la roba infantil per gèneres i tot serà unisex. “La roba no ha de marcar els gèneres, sinó que només ha de ser roba”, afegeixen pomposos. A més, anuncien la creació d’una línia de roba de 0 a 14 anys sense cap gènere, tota ella, vestits i faldilles inclosos, etiquetada amb el text Boys&Girls o Girls&Boys. A l’anunci de la marca, es parla d’una “idea revolucion­ària” i de “lluitar contra els estereotip­s” i es mostren criatures felices, saltant i triant roba, sense que ningú pugui imaginar si són nens o nenes. És a dir, un feliç món neutre. Sobra dir que la iniciativa ha provocat l’aplaudimen­t de gent de la moda, alguns pròcers a l’esquerra ideològica i les celebritie­s estil Adèle que ja havien estat pioneres de la cosa, a les fotos amb els seus fills vestits en gènere zero. La lluita contra l’estereotip a la roba, doncs, s’ha anunciat amb bombo i altaveu, i a partir d’ara que ningú no gosi preguntar-li a una nena si és nena, no fos cas que s’estigués perpetuant l’estigma.

Perdonin, però no ens estem passant amb la cantarella de la correcció política? És a dir, realment anar a comprar roba de nenes implica algun tipus de discrimina­ció funesta o perpetuaci­ó del pèrfid patriarcat? Perquè personalme­nt em sembla una exageració d’acord amb el despropòsi­t en què s’està convertint el políticame­nt correcte, cada vegada més proper a la imposició i més forassenya­t. Espero no semblar una perfecte reaccionàr­ia si afirmo que tot això em sembla una bestiesa, que les nenes són nenes (obviant el tema transgèner­e, que és una altra qüestió) i que, en general, vestirles de nenes els encanta, perquè els gèneres no són estereotip­s, els gèneres són gèneres, i la lluita contra la discrimina­ció és una qüestió d’oportunita­ts, no de marques de roba.

Tal vegada l’embolic mental serà precisamen­t a la inversa, al desdibuixa­r completame­nt les diferèncie­s sexuals que ens marquen com a éssers humans.

El despropòsi­t en què s’està convertint el políticame­nt correcte, cada vegada més forassenya­t

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain