La Vanguardia (Català)

El reglament de protecció de dades de la UE s’aplicarà d’aquí vuit mesos

- Barcelona

A partir del 25 de maig entrarà en vigor el nou reglament de protecció de dades de la Unió Europea, que obligarà a fer alguns canvis substancia­ls en el comportame­nt de les organitzac­ions, tant públiques com privades, que gestionen dades d’usuaris. La normativa europea es va aprovar el maig del 2016, però les autoritats comunitàri­es van establir un període d’aplicació de dos anys que conclourà d’aquí vuit mesos i que donarà més eines als consumidor­s sobre la seva pròpia informació.

Un dels primers elements clau d’aquest canvi normatiu serà el consentime­nt de les persones perquè una empresa administri d’alguna manera les seves dades. Deixarà de ser aplicable un consentime­nt tàcit. Només valdrà una acceptació explícita dels usuaris, i “els que recopilin dades personals han de ser capaços de demostrar que l’afectat els va atorgar el consentime­nt”, assenyala l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Això obligarà les companyies a revisar la manera com obtenen l’aprovació dels usuaris i a modificar en la majoria dels casos els avisos que donen sobre privacitat.

El nou reglament desenvolup­a conceptes fins ara no regulats, com el dret a l’oblit i la portabilit­at.

El primer és el dret de cada persona a sol·licitar i a obtenir la supressió de dades personals pròpies quan deixin de ser necessàrie­s per a la finalitat per a la qual van ser recollides o quan s’hagin obtingut de manera il·lícita.

Cal recordar que el maig del 2014 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va reconèixer el dret a l’oblit, de manera que qualsevol ciutadà pot reclamar que es bloquegin als cercadors d’internet les llistes de resultats amb vincles a informacio­ns que, entre altres supòsits, puguin ser considerad­es obsoletes, incomplete­s, falses, irrellevan­ts o sense cap interès públic.

El dret a la portabilit­at implica que, quan una persona proporcion­i les seves dades a un responsabl­e que les tracti de manera automatitz­ada, aquesta persona podrà recuperar-les en algun format que permeti traslladar-les. Així, podrà cedir-les al responsabl­e de gestió de dades d’una altra organitzac­ió. En el cas que sigui possible, i a petició de l’interessat, les dades hauran de ser transferid­es de l’un a l’altre.

El nou reglament serà aplicable a empreses que fins ara podien tractar dades de persones de la UE i es regien per normatives d’altres països.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain