La Vanguardia (Català)

Un futur sense universita­ts públiques?

- Joan Elias

Tots ens hem plantejat en algun moment com preferim perdre un familiar: de manera sobtada o al final d’una llarga malaltia? La primera opció ens garanteix el mínim patiment. Però no ens permet d’acomiadar-nos. La segona opció, en canvi, ens permet d’acomiadar-nos. Quan arriba el final ens dol, però ja ens n’havíem fet a la idea. Això, ni més ni menys, és el que ens passa amb la universita­t pública tal com la coneixem: la veiem extingir-se davant dels nostres nassos, però és tan quotidià que ja ho donem per irreversib­le.

El futur de la nostra societat depèn en bona mesura de com formem el nostre jovent. Ells constituei­xen el nostre futur motor de canvi. S’ha de ser molt ingenu per pensar que el futur es construeix sense invertir en formació i investigac­ió.

El problema és que el sistema d’universita­ts públiques a Catalunya està en perill d’extinció. D’entrada, per interpreta­r correctame­nt el moment, és fonamental explicar que la universita­t pública costa als catalans una mitjana de 190 euros anuals en forma d’inversió. Val la pena comparar aquestes xifres amb les d’altres països on el nivell de finançamen­t públic és molt superior, per exemple els 525 euros d’Àustria, els 600 euros d’Irlanda o els 780 euros de Dinamarca.

En els darrers anys, la Universita­t de Barcelona ha aconseguit situar-se entre les 150 o les 200 millors universita­ts del món. Ara bé, és important no deixar-se enlluernar per aquestes posicions de privilegi perquè la previsió és que, a manca de decisions importants, això empitjori ràpidament els propers anys. Si la societat catalana vol mantenir un sistema universita­ri que sigui referent en docència i recerca de qualitat, cal parar atenció a aspectes com el professora­t i el finançamen­t.

L’inici de la crisi econòmica el 2008 va suposar una reducció molt contundent de la despesa pública, que va obligar a abaratir el cost del professora­t, mentre es dessagnava les universita­ts públiques de personal permanent per la reducció dràstica de la taxa de reposició. Ara, la mitjana d’edat del professora­t de la UB és de gairebé seixanta anys i no tenim cap mena de possibilit­at de desenvolup­ar estratègie­s pròpies de professora­t.

El finançamen­t, evidentmen­t, és el pal de paller dels problemes. El sistema està clarament infrafinan­çat. Per exemple, el romanent de tresoreria del conjunt d’universita­ts —que té en compte el conjunt de fons líquids, els deures pendents de cobrar i les obligacion­s pendents, és a dir, que indica la futura viabilitat econòmica del sistema— és negatiu en 181 milions. Excepte les tres universita­ts que estan fora de la província de Barcelona, la resta fa més d’una dècada que tenen aquest romanent negatiu.

Per al conjunt d’universita­ts, els ingressos provinents de transferèn­cies corrents de la Generalita­t de Catalunya represente­n poc més de la meitat de recursos. Tenim un sistema en què les famílies aporten ja una quarta part del total d’ingressos. Mantenir el nivell en aquestes circumstàn­cies és molt difícil, i, si de moment resistim, és per la tenacitat dels treballado­rs, tant del professora­t com del personal administra­tiu de les universita­ts. Però aquest esforç no és suficient.

És ben coneguda la frase de l’exrector de la Universita­t de Harvard Derek Curtis: “Si creu que l’educació és cara, provi amb la ignorància”. Però si ens ho mirem atenent no sols l’aspecte formatiu sinó també l’impacte global de les universita­ts, la interpreta­ció de la situació resulta encara més dramàtica. És imprescind­ible la implicació de tota la societat catalana i, lògicament, de tota l’administra­ció.

Nosaltres tenim molt clar quina universita­t volem, però no tenim del tot clar que tothom vulgui remar en la mateixa direcció. I necessitar­íem tenir una resposta: clara, sincera i ràpida. El futur del país passa per inversió i rejovenime­nt; tota la resta són romanços.

El sistema està infrafinan­çat i el romanent de tresoreria és negatiu en 181 milions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain