La Vanguardia (Català)

Un equip amb l’exregidora Itziar González com a cara més visible guanya el concurs d’idees L’Ajuntament confia que el 2019 neixi una nova Rambla

- D. MARCHENA ÀLEX GARCIA (FOTOS)

Es convertirà en zona de vianants la Rambla? Com es pot evitar la fugida dels veïns i el creixent procés de gentrifica­ció? Com es pot afavorir el comerç de proximitat? Quin és el futur de les ubiqües botigues pakistanes­es de records? I el de les terrasses? Com es reforçarà la seguretat? Aquestes són només algunes de les preguntes que continuen sense concreció, malgrat que el concurs internacio­nal per a “la transforma­ció integral, social i urbanístic­a de la Rambla” ja té guanyador. L’Ajuntament confia que l’avantproje­cte de la reforma urbanístic­a, que encara no s’ha fet, estigui a punt la tardor del 2018 i que les obres comencin “a començamen­ts del 2019”. Quines obres? Encara no s’han definit.

El jurat estava integrat per tèccidir nics municipals i representa­nts d’Amics de la Rambla i de corporacio­ns profession­als, com ara arquitecte­s, politòlegs i sociòlegs, geògrafs i enginyers. La proposta triomfador­a és la de l’equip KmZero, amb 40 profession­als, dels quals un dels rostres més visibles és el de l’arquitecta Itziar González, regidora de Ciutat Vella durant el mandat de Jordi Hereu.

Aquest equip, que competia amb uns altres cinc, ha obtingut la màxima puntuació possible (84,68 sobre 100) per una feina teòrica amb un pressupost de 731.000 euros. A aquesta quantitat caldrà sumar el cost de l’avantproje­cte de reurbanitz­ació, la part del lleó del pressupost, que “es redactarà durant els pròxims sis mesos”. I, lògicament, també hi caldrà sumar les obres.

La tinenta d’alcalde Janet Sanz i els regidors Gala Pin i Daniel Mòdol, responsabl­es del districte de Ciutat Vella i de l’àrea d’Arquitectu­ra, Paisatge i Patrimoni, van explicar que la Rambla és un espai singular i calia que el concurs ara adjudicat també ho fos. La mateixa Itziar González va reconèixer. així, aquestes peculiarit­ats: “És la primera vegada que no em demanen un projecte acabat”. Janet Sanz va subratllar que l’Ajuntament “volia que els candidats expliquess­in primer com volien intervenir a la Rambla i després de- com es farà”. El treball guanyador és una espècie de tesina, prèvia a la tesi, que serà l’avantproje­cte.

La tinenta d’alcalde va donar algunes pistes de la direcció que prendrà aquesta feina posterior, que busca una Rambla “amb més presència de passejants que de vehicles”. Els seus gestos còmplices, tot i això, no van passar de línies

El treball guanyador té un pressupost de 731.000 euros, a falta de l’avantproje­cte

L’equip de Km-Zero no descarta incloure els punts clau dels projectes desbancats

mestres o de declaracio­ns de bones intencions. Els primers acords de la melodia sonen molt i molt bé, però encara falta veure com actua tota l’orquestra durant el seu primer concert públic, d’aquí uns sis mesos.

La nova Rambla que s’ha començat a perfilar tindrà “un centre documental i d’investigac­ió per rememorar la història desconegud­a dels edificis”, una aposta que es comprèn més bé que una altra que promourà un “centre internacio­nal d’investigac­ió de turisme crític i economia circular”, conceptes sobre els quals ni l’alcaldia ni Km-Zero no van aprofundir ahir.

Algunes idees semblen relativame­nt fàcils d’aplicar, com ara millorar la promoció i visibilita­t de les programaci­ons culturals i activitats dels equipament­s de la Rambla. D’altres són molt més complexes, com “repensar la gestió de les concession­s públiques de l’espai comercial de tot l’àmbit: el mercat de la Boqueria, les floristeri­es, els quioscos i les antigues ocelleries”.

L’objectiu és recuperar aquest racó com a “eix identitari, cívic i vertebrado­r”. Per aconseguir-ho el projecte guanyador, que també

vol recuperar les celebracio­ns festives i reivindica­tives al passeig, té moltes tasques pendents. Haurà d’especifica­r, per exemple, com voldrà “gestionar els espais de gran afluència”, com caldrà “canviar els usos comercials dedicats al turisme en les plantes baixes” i com caldrà potenciar “els usos ciutadans del carrer”. Malgrat tota la feina que queda per concretar, la tasca no parteix des de zero. “L’avantproje­cte –diu l’Ajuntament– tindrà com a marc urbanístic el pla especial d’ordenació de la Rambla impulsat durant el mandat anterior i aprovat el maig del 2016. L’equip de Km-Zero també haurà d’incorporar els consells i les mesures de seguretat que proposi la Junta de Seguretat, de manera que mantindrà reunions periòdique­s amb l’àrea d’Urbanisme, de Seguretat i de Ciutat Vella.

Escoltar propostes no suposarà cap problema per a un equip que “si fa una cosa bé és escoltar”, en paraules d’Itziar González, que va dir que només era una més de l’equip, malgrat que va admetre que l’acte protocol·lari d’ahir va tenir per a ella un significat especial per la seva tornada a l’Ajuntament. Ella i els seus companys continuara­n demanant l’opinió dels veïns i no descarten ni tan sols incorporar els punts més destacats de les propostes dels altres equips, que van ser lloades per l’alcaldia. Es tracta, diu el Consistori, “que el resultat final tingui la mirada més àmplia possible”. Un altre dels aspectes que la renovada Rambla haurà de tenir en compte serà el memorial que s’aixecarà en record dels atemptats del 17 d’agost.

La proposta de Km-Zero també preveu, però encara no ha explicat com, “desenvolup­ar polítiques d’habitatge” per frenar la marxa de veïns, així com millorar “l’accessibil­itat del transport públic” i “la distribuci­ó de mercaderie­s”. El projecte fomentarà “mesures de restricció del vehicle privat” i no només potenciarà la connexió entre el Gòtic i el Raval, sinó entre la Rambla i els espais oberts del seu entorn, “en particular el parc de la Ciutadella”.

Km-Zero, va dir Gala Pin, partia amb un cert avantatge, “la proximitat”. Itziar González viu, segons va dir, “a 20 metres de la Rambla”. I no és una excepció. La pràctica totalitat de l’equip, que ha tingut el suport de la plataforma SOS Rambla, “viu, treballa o té lligams molt forts a Ciutat Vella”. Són profession­als de l’arquitectu­ra, la sociologia, la filosofia, la biologia, l’enginyeria, economia, urbanisme i el dret, entre altres àrees.

L’Ajuntament de Barcelona parla de “nova imatge”, de la necessitat que la ciutat torni a conjugar el verb ramblejar i d’“actuacions de dinamitzac­ió, millora i transforma­ció física i social de la Rambla i del seu camp d’influència”. Reconeix, però, que “la proposta sociourban­ística i el projecte de disseny de l’espai públic” encara no s’ha redactat.

El projecte busca fomentar mesures de restricció del trànsit privat

“Barcelona ha de tornar a ‘ramblejar’”, sosté la tinenta d’alcalde Janet Sanz

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’objectiu. L’Ajuntament vol que la Rambla torni a ser el gran “eix identitari, cívic i vertebrado­r” de Barcelona
ÀLEX GARCIA L’objectiu. L’Ajuntament vol que la Rambla torni a ser el gran “eix identitari, cívic i vertebrado­r” de Barcelona
 ?? ÀLEX GARCIA ?? La Rambla ha tornat a ser conquerida per la ciutadania
ÀLEX GARCIA La Rambla ha tornat a ser conquerida per la ciutadania

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain