La Vanguardia (Català)

L’altra Atlàntida de Sitges

Unes restes analitzade­s a Miami revelen que hi va haver enterramen­ts romans durant almenys tres segles

- RAMON FRANCÀS Sitges

El que ara és una petita i apartada platja natural de Sitges, situada al costat de l’antiga discoteca L’Atlàntida, havia estat una necròpolis romana. La platja de les Coves del que alguns defensen ¬sense proves– que va ser la Blanca Subur havia estat un lloc on es van fer enterramen­ts romans durant almenys tres segles. Així ho ha revelat l’anàlisi de dents de dos dels tres individus que una llevantada va desenterra­r a finals de gener passat. Les dents han estat sotmeses a la prova del carboni 14 al laboratori Beta Analytic de Miami, gràcies a l’ajuda econòmica d’una funerària. L’estudi, presentat ahir a la tarda, ha permès descobrir “la continuïta­t evident en l’ús d’aquest espai litoral com a zona d’enterramen­t”, segons l’arqueòleg Joan Garcia Targa. Tenint en compte els límits antic i modern de les datacions fetes, aquestes últimes s’estenen entre l’any 50 i l’any 385 de la nostra era. Els investigad­ors afirmen que, “consideran­t que la línia costanera en època romana estava 150 metres més lluny que en l’actualitat, es pot presentar com a hipòtesi la possibilit­at que es puguin documentar altres enterramen­ts a prop dels recuperats al febrer d’enguany”. És, per tant, possible també, segons els arqueòlegs, que el pàrquing associat a la macrodisco­teca L’Atlàntida, que va prendre el nom de l’illa o continent mitològic enfonsat sota les aigües 9.000 anys abans de la Grècia clàssica, formi part d’un espai més extens d’enterramen­t o bé d’estructure­s d’hàbitat a les quals s’associarie­n els enterramen­ts.

Maria Ángeles Matías, infermera i aficionada a l’arqueologi­a, va localitzar fortuïtame­nt mentre passejava la necròpolis a la platja de les Coves, i després de notificar-la van començar els tràmits per poder fer les excavacion­s a la zona. La intervenci­ó es va efectuar el 9 de febrer, i durant aquest procés es van recuperar restes òssies de tres persones: un home adult, una dona jove i un nadó de poques setmanes. L’arqueòleg Joan Garcia Targa i l’antropòlog­a física Núria Armentano (tots dos de l’empresa Àtics) van dirigir l’excavació. L’equip el va completar Marc Clavaguera, topògraf que va efectuar un plànol detallat, l’arqueòloga Sofia Aldeco Cobo i els col·laboradors Maria Angeles Matías, Antoni Franco i Josep Carbonell Vidallet.

Les restes excavades correspone­n a tres enterramen­ts individual­s, dels quals s’han recuperat només els seus ossos de manera parcial. Un dels esquelets correspon a un home de 30 a 35 anys, de constituci­ó robusta i talla propera a 1,65 metres. Aquest esquelet presenta una lesió traumàtica consolidad­a a nivell de la clavícula esquerra i alteracion­s articulars que afecten l’esquelet vertebral dorsal, amb la calcificac­ió dels lligaments grocs. Les restes dels altres esquelets correspone­n a dos individus noadults: unes restes són compatible­s amb les d’una noia d’uns 15 anys, i les altres, amb les d’un nadó, de menys de sis mesos de vida. Les restes esquelètiq­ues d’aquests dos individus subadults no presenten anomalies ni patologies. Més enllà del fet de trobar-se enterrats a prop, no hi ha evidències que permetin relacionar familiarme­nt aquests tres individus. Més aviat la seva troballa és indicativa d’un possible cementiri o zona de necròpolis molt més àmplia, de la qual només s’han recuperat aquests tres individus.

La necròpolis és a la platja de les Coves, al costat del pàrquing d’una antiga discoteca

 ?? . ?? Un equip d’arqueòlegs treballant al jaciment de la platja de les Coves
. Un equip d’arqueòlegs treballant al jaciment de la platja de les Coves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain