La Vanguardia (Català)

Multimilio­nari a la fuga

La Interpol ordena detenir el net del creador de Red Bull, acusat d’atropellam­ent mortal

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona

La Interpol ha llançat una ordre de crida i cerca del multimilio­nari tailandès Vorayuth Yoovidhya, net del creador de la cèlebre beguda energètica Red Bull, que es va escapar de la justícia del seu país i és en parador desconegut des de l’abril. És el penúltim capítol d’un cas que ha estat considerat un clar exemple que a Tailàndia les classes adinerades continuen tenint amplis privilegis.

El cas es remunta al setembre del 2012, quan el sergent de policia Wichean Glanpraser­t, que viatjava amb motociclet­a de nit per un carrer de Bangkok, va morir després de ser atropellat per darrere per un cotxe que va fugir. La policia va seguir un llarg rastre d’oli i líquid de frens i va arribar a la pròxima mansió de la família Yoovidhya, una de les més riques del país en la seva condició d’hereva de la meitat de l’imperi de Red Bull. Allà hi havia un dels luxosos cotxes de Vorayuth Yoovidhya, un Ferrari, amb un aparatós cop a la part davantera.

La policia va arrestar breument el jove –llavors tenia 27 anys–, però malgrat les aclaparado­res evidències no va presentar càrrecs criminals contra ell fins al cap de sis mesos. Des d’aleshores Yoovidhya ha aconseguit escapolir-se repetidame­nt de la Justícia emparat per una cort d’advocats que l’han ex- culpat de les seves reiterades incomparei­xences en les vistes judicials de la causa al·legant que estava malalt o de viatge de negocis a l’estranger. El seu últim estratagem­a va ser presentar una queixa de “tracte injust” al seu client davant l’Assemblea Legislativ­a Nacional. Mentrestan­t, Vorayuth, un conegut playboy de l’alta societat Thai, anomenat el Boss (el cap) al seu país, ha continuat portant una vida de luxes tant a Tailàndia com a Londres, on la seva família té diversos habitatges i on se l’ha vist circular despreocup­adament amb un altre dels seus vehicles d’alt standing, un Porsche Carrera.

Però les coses se li van començar a posar difícils l’abril passat, quan un jutge va sol·licitar la seva detenció immediata. Casualitat­s de la vida, l’ocell havia volat del país el dia abans en un dels jets privats de la seva família i des d’aleshores és en parador desconegut.

L’avi de Vorayuth, Chaleo Yoovidhya, mort també el 2012 amb 89 anys, va idear als anys setanta la beguda energètica Krathing Daeng (toro vermell) i a mitjans dels vuitanta va crear a mitges amb l’empresari austríac Dietrich Mateschitz la marca Red Bull, de la qual l’any passat es van vendre 6.000 milions de llaunes a tot el món. El 51% per cent de l’empresa continua en mans de la família Yoovidhya, que tenen una fortuna d’uns 12.500 milions de dòlars, segons Forbes.

Vorayuth Yoovidhya s’ha escapolit de la justícia durant cinc anys i ha continuat portant una vida de luxe

 ?? REUTERS ?? La policia tailandesa el 2012 reproduint com el Ferrari de Yoovidhya podria haver xocat amb la moto del policia que va morir
REUTERS La policia tailandesa el 2012 reproduint com el Ferrari de Yoovidhya podria haver xocat amb la moto del policia que va morir
 ?? MATT DUNHAM / AP ?? Yoovidhya a Londres a principis d’abril, poc abans de desaparèix­er
MATT DUNHAM / AP Yoovidhya a Londres a principis d’abril, poc abans de desaparèix­er
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain