La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9843

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta seria una arma inquietant contra els divorciats. Us apunteu a un sistema d’ensenyamen­t reglat. 2 Sol precedir totes les condicions. Accepti una successió tot exclamant: ah. Vegades que t’impacten els polis britànics. 3 Òxids d’itri. La mena de logaritme que afirma poder resoldre Marine Le Pen. 4 Vibració audible que et fa mirar al cel, llevat que siguis de Cervera. Ventet suau que deu escampar la boirina. Desareu les vocalistes. 5 Veritablem­ent genuí. Provi. 6 Enèrgic, quasi dramàtic, un xic massa radical. El palíndrom que no hi veu de cap ull. Mamem sense ajuntar els llavis. 7 Al bell mig del cel. Topo amb un asfixiat. Camp de naps. Per sexes no és. 8 Ho porten els taxis al darrere, perquè es vegi que són un servei públic. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. Es queixi d’algú tot malparlant-ne amb molt males paraules. 9 Romanc a la pista de tennis, a una banda de la xarxa. Escorça de l’alzina surera no treballada. Escaire. 10 Ho ofereix de franc sense consciènci­a de gènere. Pagaments en pro de la Pax Olímpica. Dolent com ell sol. 11 Casa sense sostre. Babau. Silur

sense cap ni cua. 12 Parrups. Provin de disputar la cursa contra anacondes, cobres i colobres. 13 Grup radical univalent de fórmula --NO. Encerta amb el dard a la dina. 14 Palmeretes. Aguantat pels seguidors més hooligans.

VERTICALS 1 Acostumade­s. Causi danys en la fàbrica de cervesa. 2 Cadascuna de les combinacio­ns binàries del nitrogen amb un metall o un no-metall. Pragmàtic i poc poètic. 3 Còpula. Giravoltat tot eructant. Encisa algú a les coves d’Artà. 4 Siamès. L’arma blanca dels mosqueters. Raül Romero Cavaller.

5 Empescant-s’ho del no-res. Principi etimològic. Que pateix de bues però no arriba a patir bufos. 6 Vagin al metge educadamen­t. Que no deixen passar la llum. 7 Plata. Banyegar ricament. Les parts posteriors dels altars en mitja dotzena d’indrets. 8 Aquest és irrepetibl­e. Peix perciforme. Al bell mig de tot il·lusió. 9 Remen enrere. Emblanquir-se els cabells. Fòsfor. 10 El primer de tots el trobareu estampat al bell mig del mur. Plats metàl·lics de poca fondària que a l’antiga Roma es feien servir per als sacrificis i les libacions. En un cert sentit, blava immensitat. 11 Cer ben remenat. És quan bec que perdo el cap. Gresca dels qui no s’estan de res. Ploure sense vocalitzar. 12 A aquests, els pots cridar tant com vulguis, que no s’alteraran. Defineix la manera de fer gens brusca.

13 Hemorràgia nasal deguda sovint a la ruptura d’un vas superficia­l de la mucosa nasal en plena vaga de taxis. La plegues amb la borrassa sota de l’arbre i acaba en un aperitiu o sota la mola del molí olier. 14 Ho faries servir. Que té forma de mitja lluna.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain