La Vanguardia (Català)

Facebook, Google i Tumblr retiren blogs i perfils proanorèxi­a i probulímia Les plataforme­s d’internet donen resposta a una denúncia del CAC del juliol

-

Les empreses proveïdore­s de serveis a internet Facebook, Google i Tumblr han retirat 14 continguts, perfils en xarxes socials i blogs, que van ser denunciats el mes de juliol passat pel Consell de l’Audiovisua­l de Catalunya (CAC) perquè promovien l’anorèxia i la bulímia. Aleshores el CAC va demanar a quatre proveïdors de serveis d’internet que retiressin 16 continguts perquè promovien aquest tipus de trastorns alimentari­s, deu perfils de xarxes socials i sis blogs.

Segons ahir va informar el CAC, el resultat de la gestió del regulador audiovisua­l català és que Facebook ha retirat vuit dels nou perfils denunciats; Google Spain SL ha retirat els cinc blogs denunciats i Tumblr Inc., que en tenia un, també l’ha eliminat, mentre que l’empresa Automattic, que tenia un blog, encara el manté. L’actuació es va posar en marxa arran d’una sèrie de queixes presentade­s per l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) pels continguts a internet que inciten a l’anorèxia i la bulímia o impulsen la creació d’una identitat grupal favorable als trastorns alimentari­s.

El Consell de l’Audiovisua­l ha reclamat “una regulació més estricta” per garantir la retirada de continguts que hi ha a internet contraris a la llei després de comprovar que l’intercanvi de continguts de risc amb relació a l’anorèxia i la bulímia es desenvolup­a, també, en l’àmbit de les xarxes privades.

Segons un informe d’aquest organisme regulador, funcionen grups tancats i secrets de Facebook i grups de comunicaci­ons privades com WhatsApp amb molts dels missatges accessible­s en obert en què els autors van molt alerta a l’hora d’adoptar estratègie­s d’ocultació de les seves pràctiques davant els familiars i l’entorn social més proper. La presència de dietes hipocalòri­ques i conductes purgatives, conductes autolesive­s o suïcides i recomanaci­ons d’ingesta de medicament­s o de drogues són alguns dels continguts que el CAC ha trobat a internet, on també han identifica­t exaltació de determinat­s models corporals que s’identifiqu­en amb trastorns alimentari­s.

A internet també hi ha, segons el CAC, discursos positius amb relació als trastorns alimentari­s, recomanaci­ons d’estratègie­s per amagar el trastorn i organitzac­ió de curses d’aprimament, anomenades “curses de quilos”.

Als blogs denunciats, a part de banalitzar aquest tipus de conductes, en alguns casos fins i tot es proposava una espècie de competició per aconseguir una determinad­a pèrdua de pes.

El 90% d’aquest tipus de trastorns es donen en dones joves i adolescent­s que intenten reproduir cànons de bellesa basats en la primesa extrema.

El primer factor que el precipita és la insatisfac­ció cap al propi cos, cosa que reconeixen el 70% dels adolescent­s davant un mirall. Per això, els responsabl­es del Departamen­t de Salut consideren que el problema no es pot afrontar només des de l’assistènci­a sanitària.

El CAC ha estat recomanant als pares que fomentin l’esperit crític dels seus fills i filles davant continguts que els proporcion­en els mitjans de comunicaci­ó. I també que denunciïn qualsevol tractament mediàtic no adequat, així com l’abús en la publicitat.

El Consell de l’Audiovisua­l, que el 2015 va posar en marxa les actuacions en l’àmbit d’internet, ha fet amb l’ara resolt un total de sis informes: dos sobre webs que mostren pornografi­a infantil; dos sobre webs que promouen l’anorèxia i la bulímia; un sobre continguts que inciten a la violència masclista, i un altre sobre els continguts de risc amb relació al suïcidi.

El regulador català demana una llei específica i adverteix que, a part, hi ha grups per WhatsApp

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain