La Vanguardia (Català)

“Amb internet, Hitler hauria vençut”

Javier Marías presenta ‘Berta Isla’, una novel·la sobre l’espera

- Madrid

Javier Marías no és només un dels novel·listes espanyols més aplaudits; també una destacada veu de la consciènci­a en defensa del lliure pensament davant la superficia­litat del que és políticame­nt correcte i el que anomena les “bajanades” de les xarxes socials. En la presentaci­ó de la seva última obra, Berta Isla (Alfaguara), l’escriptor madrileny va exercir els seus dos oficis amb el mateix entusiasme.

Des del lloc de la consciènci­a crítica contra la banalitat imperant, Marías va afirmar que els actuals mitjans de comunicaci­ó massiva ens fan molt més susceptibl­es de ser manipulats. I va posar un exemple hipotètic: “Si només amb la ràdio, la premsa i un parell de pel·lícules Joseph Goebbels (cap de propaganda del Tercer Reich) va arribar tan lluny i va fer aliats a mitja Europa, inquieta pensar on hauria arribat si hagués disposat d’internet, telèfon mòbil, YouTube i tot això; amb aquests mitjans, els nazis haurien guanyat la guerra”.

És més –va afegir Marías mig de broma, mig de debò–, en aquest escenari de nacionalso­cialisme disponible dotat de l’armament cibernètic, ara “el món sencer seria nazi”. “Bé –va matisar–, això si no ho és ja. Perquè, lamentable­ment, el món d’avui ha incorporat molts elements dels nazis”, va rematar. El narrador va adduir que l’alt grau d’exposició a la mentida propiciat pel web i les xarxes ve a operar en una societat “cada vegada més puritana i hipòcrita” que accepta mansament la imposició, des del poder, d’allò que Flaubert anomenava “idees rebudes”; és a dir, de llocs comuns i consignes dominants. Es tractaria que “la gent no pensi per si mateixa”. Això s’estaria aconseguin­t amb una certa facilitat gràcies a la “deliberada destrucció del sistema educatiu”, perpetrada “no només a Espanya, sinó a tots els països”.

El resultat d’un crim així, més enllà de les possibles inclinacio­ns nazis de part del personal, és, segons el parer de Marías, una societat més superficia­l, formada per persones “amb menys substància i densitat” que la de fa uns quants decennis i en què, “com que tothom sap llegir i escriure, tothom creu que pot escriure una novel·la”. Això no passa en àrees creatives com el cinema o la música, ja que “no tothom pensa que pot dirigir una pel·lícula o fer una simfonia”.

Com a exponent d’aquesta legió d’escriptors espontanis, l’autor va assenyalar “els molts presentado­rs que últimament publiquen novel·les, de vegades diverses”. El fenomen el té “sorprès”. Perquè, per ell, confeccion­ar una novel·la és “una feina enormement difícil”. I perquè cada vegada que n’acaba una li sembla “un miracle” que no creu que pugui repetir.

Berta Isla no s’escapa d’aquella sensació postpart que Marías diu que experiment­a sempre, fins i tot amb obres de l’èxit de Corazón tan blanco o Tu rostro mañana, de la qual, per cert, la publicada ahir recupera els personatge­s del professor Peter Wheeler i el seu deixeble i agent reclutador del MI6, Bertram Tupra.

Ja immers de ple en el seu paper d’autor en plena promoció del seu nou llibre, Marías va explicar que des de fa anys tenia ganes d’escriure una història sobre “aquelles persones que se’n van, que desapareix­en i de vegades reapareixe­n, però de les quals altres vegades no se sap si continuen vives”, un tema que Marías reprèn després d’haver-lo tractat a Los enamoramie­ntos. Però tan important o més que el personatge que desapareix –l’Ulisses que aquí és l’hispà britànic Tomás Nevinson– és el personatge de qui espera, la Penélope que és la jove madrilenya Berta Isla.

Una altra idea essencial a la novel·la és la de “com el fet d’haver nascut, per si mateix una benedicció, pot ser també una maledicció” perquè ens convertim en subjectes als quals d’altres –i en tot cas l’Estat– “observen” i poden voler captar per la seva “utilitat” per a l’acomplimen­t d’una tasca no sempre desitjable. A Berta Isla l’home cobejat és el bilingüe Nevinson, que per als serveis secrets

“Com que tothom sap escriure, qualsevol es pensa que pot fer una novel·la”

de Sa Majestat és un caramelet pel seu domini d’idiomes i accents.

Per saber-ne més cal comprar i llegir el llibre. Ho va remarcar Marías alhora que es mostrava fart del poc pudor dels qui, en els seves ressenyes, revelen trames i finals. “Amb el cinema i les sèries sempre s’avisa dels espòilers: als llibres no els respecta ningú!”, va protestar.

 ?? DIEGO PEREZ CABEZA / EFE ?? La veu de la consciènci­a Marías va alegrar el dia als qui l’esperen com a veu crítica de la banalitat
DIEGO PEREZ CABEZA / EFE La veu de la consciènci­a Marías va alegrar el dia als qui l’esperen com a veu crítica de la banalitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain