La Vanguardia (Català)

La metàfora visual

-

Com a pròleg d’una sessió transcende­ntal al Parlament com la d’avui, el Govern de la Generalita­t ha emès el que es considera el primer espot de la campanya del referèndum, però sense dir-ho. Per la seva aparent simplicita­t, un pla breu d’una bifurcació viària vista des del punt de vista de la frontalita­t del tren, alguns mitjans s’han referit a aquest espot com una metàfora visual. Ho és en tant que planteja un concepte ambigu: el del moviment de la màquina que avança davant dues direccions possibles que només s’intueixen, com una road movie lenta, en què les possibilit­ats queden obertes i els camins a emprendre encara són inconcrets, com una promesa.

El més interessan­t de la seqüència és justament aquesta brevetat, i no em refereixo únicament a la durada temporal, sinó a la seva simplifica­ció retòrica. L’ús d’una sola imatge amb un fort poder d’evocació es correspon amb la utilitzaci­ó que els cineastes han fet sempre d’aquestes composicio­ns visuals, que tenen la capacitat de fer ressonar en l’espectador algunes imatges del passat i comprendre el seu possible sentit. Gran part dels sistemes de representa­ció del cinema es basen en aquesta complicita­t entre autor i espectador davant d’escenes que ens diuen moltes coses de manera simple i indirecta. I és per aquesta simplicita­t dialògica que aquests motius visuals acostumen a quedar inserits en la memòria positiva de l’espectador, que els reconeix amb intel·ligència. Aquestes imatges silenciose­s són capaces de dir coses diverses, i totes es fabriquen al cap del que ho veu, que en gaudeix perquè sent que participa en la construcci­ó del seu sentit.

Si entenem aquest espot com a símptoma, podem dir que la campanya pel referèndum es presenta com una oportunita­t comunicati­va singular, qui sap si com a resultat de les seves pròpies dificultat­s. A diferència d’altres conteses electorals, en aquesta campanya no es tractarà de cridar més que l’altre, sinó d’obrir espais de convencime­nt basats en fórmules obertes que podrien evitar les insistènci­es típiques de la propaganda. No sé si aquest ús de la metàfora visual tindrà continuïta­t en altres espots per animar al vot, però no hi ha cap dubte que en resultaria una opció interessan­t: l’ús d’imatges silenciose­s i suggeridor­es com una manera de combinar el dubte amb la determinac­ió. Com una manera de convidar a un projecte que no està prèviament decidit ni cartografi­at. Imatges obertes per a una proposta que també ho ha de ser.

D’altra banda, cal tenir en compte que els motius visuals tenen la seva pròpia història iconogràfi­ca, i per això podem dir que no són mai unívocs ni reduccioni­stes. El punt de vista del tren i de la bifurcació de les vies no té el mateix significat, a hores d’ara, que si s’hagués triat el punt de vista del cotxe en una carretera amb dues possibles direccions. En això els creadors de l’espot l’han encertat: després de veure els últims episodis de Twin Peaks, es millor deixar les carreteres nocturnes en pau.

La campanya pel referèndum és una oportunita­t comunicati­va singular

 ?? Jordi Balló ??
Jordi Balló

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain