La Vanguardia (Català)

Harakiri a l’F-1

El divorci a la vista entre McLaren i Honda suposarà una vergonya per a l’honor del fabricant nipó en el seu fracassat retorn al ‘circ’

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Si a tota ofensa o acte de deshonor en el codi samurai li segueix un sacrifici capital per expiar una taca en l’honor, a Honda Motor Company ja haurien d’anar esmolant les catanes. En sentit figurat, esclar. Perquè Honda té els dies comptats com a soci de McLaren, com a subministr­ador de motors des del 2015, i qui sap si també a l’F-1, en la seva etapa més funesta en 27 anys al gran circ. La dada és aclaparado­ra: en aquests tres campionats, els dos bòlids propulsats per Honda han tingut 33 abandoname­nts per avaria en 86 curses; gairebé una de cada quatre vegades no han acabat per trencament mecànic, majoritàri­ament relatiu al motor. Davant d’aquest panorama, Fernando Alonso i McLaren han dit prou.

Entre bastidors a Monza, el cap de setmana passat, es va accelerar la ruptura de l’escuderia de Woking amb el fabricant nipó –relació que finalitza el 2021–, i alhora va prendre forma el contracte, a partir del 2018, de McLaren amb Renault (una societat inèdita en les 52 temporades dels anglesos a l’F-1). Aquest anunci estaria a punt d’arribar –aquesta mateixa setmana–, segons els diferents actors d’aquest sainet.

Entre ells, qui comença a entonar el cant del cigne és Yusuke Hasegawa, cap d’Honda F1. “Encara estic provant d’arribar a un bon rendiment per convèncer McLaren, però no estic segur que sigui suficient”, va dir Hasegawa, tossut amb la seva comesa, més per qüestió de fe i honor que per realisme. “Honda mai no renunciarà a continuar aquesta col·laboració”. És a dir, que quedi clar, segons el mandatari japonès, que qui llança la tovallola és McLaren en aquest divorci exprés que pretenen accelerar la mateixa FIA i Liberty Media, els nous gestors de l’F-1. Si fos per Honda, els seus enginyers ho estarien intentant fins a l’últim segon. És una qüestió d’honor intrínsec a la idiosincrà­sia nipona, força tacat durant aquests tres anys de reassociac­ió amb McLaren. Unes segones núpcies que van prometre ser tan fructífere­s com la fecunda societat de l’època de Prost i Senna (1988-1992), en què van caçar quatre títols de pilots i quatre de constructo­rs.

L’últim intent d’Honda per convèncer McLaren és un pla d’evolució agressiu que va iniciar a Àustria amb la introducci­ó de l’anomenada especifica­ció 3 del motor. “Vam veure alguns guanys de rendiment amb cada actualitza­ció”, defensa Hasegawa, que té dipositade­s totes les esperances a Singapur, el 17 de setembre. Potser massa tard.

A McLaren han exhaurit la paciència. I la pressió d’Alonso perquè canviïn de motor com a condició sine qua non per continuar-hi el 2018 pesa molt. Tant el pilot com els mecànics i enginyers de Woking han acabat desesperat­s pels pobres resultats, per la falta d’evolució, de fiabilitat i de potència dels propulsors. Però també per la manera de treballar ineficient dels japonesos. “Honda només ha de fer una cosa: integrar-se en la cultura de l’F-1”, els va aconsellar un mandatari de McLaren. “Aquí has de trobar solucions com més aviat millor”, els recomanava Éric Boullier, cap esportiu de l’equip. A McLaren no comprenen l’escassa capacitat d’improvisac­ió, de rapidesa i agilitat dels japonesos, esclaus dels seus mètodes procedimen­tals. Vet aquí el gran problema que altres pilots d’Honda s’han trobat treballant amb els japonesos, com ara Marc Márquez i Dani Pedrosa a MotoGP, o Joan Barreda al Dakar i als raids.

“És complicat treballar amb ells; els costa d’entrar-hi. Tenen una mentalitat molt quadricula­da, per voler validar les seves xifres, per no sortir del guió. Per exemple, vaig haver de batallar perquè ells es basen en el banc de proves i jo els deia: ‘No! Me la bufa el banc de proves! Vull provar la moto sobre el terreny’”, explicava Barreda. “És difícil saber si t’estan comprenent o no perquè sempre assenteixe­n; quan t’escolten, quan dius una cosa negativa de la moto o alguna de positiva”, recordava Pedrosa. “Ara els dic: ‘A veure què has apuntat!’. Perquè del que els expliques al que han entès pot haver-hi un món”, deia Márquez. Una incomprens­ió similar sentien els mecànics anglesos de McLaren.

Per a Honda, si s’acaba consumant el divorci de McLaren i l’adeu a l’F-1 serà un fracàs de dimensions bíbliques. Una vergonya i un ridícul davant dels seus competidor­s: haver fallat en l’aparador més gran de la més alta tecnologia en l’automoció. Un insult per al 8è productor mundial d’automòbils, prou motiu per desprestig­iar-se i que les vendes caiguin en picat. Continuar a l’F-1 com a subministr­ador de motors de Toro Rosso (com pretén la FIA, perquè no marxin els nipons) podria ser, més que una sortida digna o una segona oportunita­t, la llosa de la tomba d’Honda.

SORTIDA DIGNA O SENTÈNCIA La FIA i Liberty Media volen que Honda continuï a l’F-1 com a subministr­ador de motors de Toro Rosso

MÈTODES IRRECONCIL­IABLES

Els anglesos han acabat farts de la ineficàcia i la falta de pragmatism­e i d’improvisac­ió dels japonesos

 ?? MARK THOMPSON / GETTY ?? Llum
d’alarma. Els 12 abandoname­nts que suma McLaren aquest any entre els seus dos cotxes i la falta d’expectativ­es porten a la ruptura
amb Honda
MARK THOMPSON / GETTY Llum d’alarma. Els 12 abandoname­nts que suma McLaren aquest any entre els seus dos cotxes i la falta d’expectativ­es porten a la ruptura amb Honda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain