La Vanguardia (Català)

Comissions Obreres convoca vaga a Renfe i Adif per al 29 de setembre

-

El sindicat Comissions Obreres (CC.OO.) ha convocat una jornada de vaga a Renfe i Adif per al proper 29 de setembre en protesta per la pèrdua d’ocupació a les companyies ferroviàri­es públiques i davant la falta d’informació de les empreses i el Ministeri de Foment sobre la viabilitat i el futur de les dues companyies.

L’atur tindrà 23 hores de durada, entre les 0.00 hores i les 23.00 hores del divendres 29 de setembre, segons va informar el sindicat en un comunicat. CC.OO. assegura que convocar l’aturada és l’“única sortida” que té per pressionar sobre qüestions que consideren “essencials” per a la viabilitat de les empreses.

El sindicat denuncia que Renfe i Adif disposen de “plantilles tan envellides i reduïdes que voregen nivells insostenib­les”, per la qual cosa, segons el seu parer, “se’n ressent el servei i la mateixa seguretat dels trens. Segons les dades aportades pel sindicat, les dues empreses públiques sumen un total de 26.000 treballado­rs, davant els 32.000 que tenien el 2005, abans de l’inici de la liberalitz­ació del transport amb tren, que va arrencar llavors pel negoci de mercaderie­s.

“S’han perdut gairebé 6.000 llocs de treball que caldrà recuperar si es volen mantenir els estàndards de qualitat del ferrocarri­l a Espanya”, considera el sindicat.

Amb la convocatòr­ia, CC.OO. també denuncia la falta d’informació de les empreses i el Ministeri de Foment sobre la revisió de les connexions de tren regional i rodalies considerad­es de servei públic que actualment s’aborda, el “deterioram­ent de les infraestru­ctures per falta de mantenimen­t” i la pròxima liberalitz­ació del transport de viatgers amb tren.

Segons el secretari general del sector ferroviari de CC.OO., Manual Nicolás Taguas, la convocatòr­ia no té motivacion­s salarials. Tot i això, assenyala que “és una vergonya” que els empleats del sector hagin perdut un 15% del poder adquisitiu des de l’any 2010.

Tant la qüestió salarial, com la política de contractac­ions s’han convertit en una de les qüestions centrals en l’àmbit de les grans infraestru­ctures que depenen del Ministeri de Foment. Tot i això, qualsevol decisió en aquesta matèria depèn de les polítiques que dicta el Ministeri d’Hisenda, molt més reticent a revertir les retallades aplicades en el seu moment en aquestes empreses en el marc de les polítiques d’austeritat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain