La Vanguardia (Català)

Els pisos de Barcelona pugen un 12,7% fins al juny, segons la UPF

Les execucions hipotecàri­es cauen un 35% en el segon trimestre

-

El preu mitjà de l’habitatge usat a Espanya va pujar un 8,2% en el primer semestre i va assolir els 1.811 euros per metre quadrat, segons un estudi de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF). Barcelona, on ja es paguen de mitjana 2.754 euros per m2, és la ciutat on es produeix més increment, un 12,7%. L’informe parteix de les dades proporcion­ades per un únic agent de la propietat immobiliàr­ia, el grup italià Tecnocasa, que paga el treball. Sempre segons l’estudi, i després de l’alça del primer semestre, el preu dels pisos de segona mà se situa ja en nivells del 2011, tot i que encara estan molt lluny dels màxims històrics de la primera meitat del 2007, quan van superar els 3.500 euros per m2.

L’acceleraci­ó dels preus en els últims anys, propiciada pels tipus d’interès baixos i la inversió forana, comença a fer por. Amb la del primer semestre, són ja tres anys de forta acceleraci­ó dels preus, sobretot a les grans ciutats. I alguns experts comencen a llançar els seus avisos. Fins i tot és molt fresca en la memòria la devastació que va seguir els excessos de la passada dècada, amb la brutal caiguda de preus, el rosari de fallides de promotores i la desaparici­ó de desenes de caixes d’estalvis que es van produir quan la realitat es va imposar.

Tot i això, el catedràtic d’Economia de la UPF i coordinado­r de l’informe, José García Montalvo, va rebutjar ahir que Espanya visqui una nova bombolla immobiliàr­ia. Segons el professor, encara “estem molt lluny de quan les coses estaven embogides”, com mostraria el fet que durant la bombolla immobiliàr­ia el sector de la construcci­ó aportava entre un 20% i un 23% al producte interior brut (PIB), mentre que ara aporta el 12% o 13%.

García Montalvo va explicar en roda de premsa que l’habitatge nou a Barcelona està abaixant el seu preu entre altres coses, perquè el promotor, que va comprar el sòl més barat, vol vendre, però aquesta dada no és gaire significat­iva, ja que es realitzen poques vendes d’habitatges nous i, segons a quines zones es realitzin, pot abaixar el preu. També va assegurar que molts compradors de Barcelona són persones que viuen al barri i coneixen molt bé l’evolució dels preus de la zona i que els estrangers que inverteixe­n en pisos a la ciutat són el 17% i “no són una allau” com de vegades pot semblar. A l’informe també es reflecteix l’increment de les compres la motivació de les quals és la inversió. Si el 2013 poc més del 16% de les operacions tenien component especulati­u, ara el percentatg­e gairebé s’ha duplicat i voreja el 29% del total.

L’habitatge acumula tres anys d’alces continuade­s, en bona mesura gràcies als tipus d’interès baixos

Els tipus d’interès continuen sent encara molt baixos i això sempre ha estat un dinamitzad­or del mercat i dels preus. Per això, el sector està molt atent a les pròximes reunions dels bancs centrals. Demà es reuneix el BCE, que encara no ha concretat com ni quan no es produirà el procés de normalitza­ció monetària per anar retirant els estímuls. I la propera setmana, li arribarà el torn a la Reserva Federal, que podria donar alguna pista sobre el moment d’emprendre noves pujades dels tipus d’interès.

Però això ja arribarà. Ara, tant a un costat com a l’altre de l’Atlàntic impera el creixement econòmic i el descens de l’atur, la qual cosa afavoreix el sector del maó i els hipotecats. Així es reflecteix en el nombre d’execucions hipotecàri­es sobre habitatges habituals, que es va situar en 2.788 en el segon trimestre, xifra un 34,8% inferior a la del trimestre anterior i un 56,8% per sota de la del mateix període del 2016, segons l’estadístic­a d’execucions hipotecàri­es publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE).

En el segon trimestre es van iniciar 13.605 execucions hipotecàri­es, un 20% menys que en el trimestre anterior i un 35,2% menys en taxa interanual. D’elles, 12.868 van afectar finques urbanes (on s’inclouen els habitatges) i 737 a finques rústiques. Les execucions hipotecàri­es sobre finques urbanes van disminuir un 20,4% en relació amb el trimestre anterior i un 35% respecte al segon trimestre del 2016. Dins de les finques urbanes, 6.937 execucions van correspond­re a habitatges, un 24% menys en taxa intertrime­stral i un 42% en termes interanual­s.

 ??  ??
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ?? Pis a la venda a Barcelona
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU Pis a la venda a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain