La Vanguardia (Català)

La Generalita­t regularà la llar compartida que reivindica Airbnb

- A. GASTESI Barcelona

El Consell Executiu de la Generalita­t ha aprovat l’informe elaborat per la Comissió interdepar­tamental per al desenvolup­ament de l’economia col·laborativa, que proposa que l’habitatge habitual pugui ser explotat com un allotjamen­t turístic no profession­al a través d’una nova modalitat denominada llar compartida, diferencia­t dels habitatges d’ús turístic. Per aquesta raó, la Generalita­t haurà de regular en els propers dos anys aquesta nova modalitat d’allotjamen­t turístic, que permetrà a plataforme­s com Airbnb desenvolup­ar plenament el seu model de negoci basat en el lloguer d’habitatges particular­s.

La nova regulació, apunten fonts del Govern de la Generalita­t, és pionera entre les diferents administra­cions a Espanya i una de les més avançades d’Europa.

L’informe de la comissió recomana la creació d’un títol específic per a aquest tipus d’ús turístic de l’habitatge diferent de l’existent d’apartament turístic, aprofitant que la normativa es troba actualment en procés de tramitació. I proposa un número de registre que s’aconseguir­ia amb tres requisits: l’empadronam­ent de l’habitatge, una cèdula d’habitabili­tat vigent i la limitació del nombre de places. Com en el cas dels apartament­s turístics, la llar compartida haurà de presentar una declaració responsabl­e davant l’administra­ció municipal i haurà d’inscriure’s en el registre de Turisme de Catalunya.

Pel que fa al sector del transport de passatgers, l’informe aprovat pel Consell Executiu defineix com a economia col·laborativa el carsharing (model Avancar), el car pooling (model Blablacar) i el ride sharing (model Uber). A més proposa incloure els nous models en el marc de la llei de Mobilitat del 2003 i regular el transport particular en l’avantproje­cte de llei de transport terrestre.

Després de l’emissió d’aquest informe el Govern descartari­a una llei d’Economia Col·laborativa i opta per revisar les normatives sectorials per adaptarles al nou entorn sorgit arran de la irrupció de les plataforme­s tecnològiq­ues, i proposa mesures concretes en els àmbits de l’habitatge i turisme i del transport i mobilitat, on l’economia col·laborativa ha agafat més força en els últims anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain