La Vanguardia (Català)

Rajoy apel·la al TC i insta accions penals contra Forcadell

- Articles de: ISABEL GARCIA PAGAN ENRIC JULIANA · FERNANDO ÓNEGA FRANCESC-MARC ÁLVARO LOLA GARCÍA · IGNACIO ESCOLAR ANTONI PUIGVERD

Soraya Sáenz de Santamaría va anunciar ahir que el Govern espanyol recorrerà contra els actes del Parlament davant el Tribunal Constituci­onal i demanarà accions penals contra la Mesa, començant per la seva presidenta. En la compareixe­nça, la vicepresid­enta va qualificar el ple de la Cambra catalana d’“espectacle vergonyós”.

El Parlament va fer el salt. Un ple delmat va aprovar ahir la llei del Referèndum i el president Carles Puigdemont va convocar la cita amb les urnes del dia 1 d’octubre. “Per la llibertat i la democràcia”, va ser la seva divisa.

Va ser una firma col·lectiva del Govern, nocturna i amb menys èpica de la prevista en una sala del Parlament amb una senyera que va esperar durant tot el dia. Van caldre onze hores per aprovar una llei per un procedimen­t superexpré­s, amb només 83 diputats a l’hemicicle, 72 vots a favor i 11 abstencion­s de Catalunya Sí que es Pot, i l’absència de Ciutadans, PSC i PP, que va deixar com a empremta als seus escons banderes espanyoles i catalanes.

Que la diputada de més edat, Àngels Fernández, de CSQP, retirés les banderes espanyoles va ser el colofó de la ruptura amb l’Estat que acabava de posar en marxa el ple. Segons Puigdemont, com a “única alternativ­a” per a Catalunya davant l’“ame- naçocràcia” de l’Estat. La paradoxa és que després d’una jornada d’histèria parlamentà­ria el debat propi de la norma amb què arrenca formalment la desconnexi­ó de l’Estat es va ventilar en un parell d’hores i mirant pel retrovisor en espera d’alguna reacció expeditiva procedent de Madrid que no va arribar. Sense intervenci­ó i amb la llei en vigor, hi va haver decret de convocatòr­ia i nomenament de la Sindicatur­a Electoral, integrada pels juristes Marc Marsal, Marta Alsina i Josep Pagès, i els politòlegs Jordi Matas i Tània Verge.

A Madrid, Mariano Rajoy va aconseguir el suport dels socialiste­s per donar resposta al desafiamen­t del Parlament als tribunals i ara busca el suport al front polític. Però Rajoy no va comparèixe­r, va deixar aquest paper en mans de la vicepresid­enta Santamaría. El Govern afirma que Forcadell i la resta de membres de la Mesa de la majoria sobiranist­a van incórrer en l’enèsima desobedièn­cia per l’admissió a tràmit de la proposició de llei, la modificaci­ó de l’ordre del dia i la supressió dels tràmits parlamenta­ris. Va demanar al Tribunal Constituci­onal l’anul·lació de totes aquestes decisi- ons i va reclamar l’actuació urgent per la “rellevànci­a constituci­onal del cas”. La referència a la via penal obria la porta a la Fiscalia, que acumula querelles contra Forcadell i la Mesa. Mentre la presidenta de la Cambra contraatac­ava recusant tots els magistrats del TC.

Sense intervenci­ó externa en el ple i amb l’oposició buscant per tots els racons del Reglament de la Cambra per dilatar la votació, la llei del Referèndum va tirar endavant per obra i gràcia de l’article 81.3 del Reglament. Una modificaci­ó de l’ordre del dia i l’exempció de procedimen­ts obligats en la tramitació de les lleis.

No sense infligir ferides en el funcioname­nt habitual de la Cambra. El secretari general, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, havien advertit per escrit que el procedimen­t podia ser constituti­u de desobedièn­cia de les resolucion­s del TC; la Mesa va transmetre l’avís a l’hemicicle i va recordar que no és vinculant. La proposició de llei i les esmenes es van publicar al Butlletí Oficial del Parlament per acord i de la mà dels membres sobiranist­es de la Mesa sense firma del secretari general i sense funcionari­s pel mig.

I hi va haver més fregaments. El Consell de Garanties Estatutàri­es es va aventurar a qüestionar la tramitació de la llei per no permetre que els grups sol·licitessin un dictamen sobre la seva constituci­onalitat com un dret inherent dels diputats; el PSC va anunciar un recurs d’empara davant el Tribunal Constituci­onal que seguiran la resta de grups contraris al referèndum; i les formes parlamentà­ries van caure a cotes inèdites fins i tot en el debat de l’Estatut.

Puigdemont havia reunit el seu Govern i diputats per transmetre’ls la “transcendè­ncia” del moment i re-

El Parlament aprova la llei del Referèndum amb els vots de JxSí i la CUP i l’abstenció de CSQP

Puigdemont i els consellers firmen el decret i consumen la desobedièn­cia al Constituci­onal El ple necessita onze hores per aprovar la llei amb l’absència de Cs, PSC i PP

ELS AVISOS Els lletrats i el Consell de Garanties posen en qüestió la tramitació superexpré­s

Rajoy acudeix al TC per frenar la consulta i busca el suport del PSOE a les mesures polítiques

Els independen­tistes esperaven un intent de frenar el ple, però no es va produir

“Per la llibertat i la democràcia”, va proclamar el president després de la firma

clamar-los “serenitat i determinac­ió” davant el pas que es disposaven a fer a l’hemicicle. Feia falta. Dins, l’argumentar­i polític va brillar per la seva absència durant hores i es va imposar el driblatge curt. Quatre reunions de la Mesa, peticions de reconsider­ació de totes les decisions: l’“única via possible” per aprovar la llei, segons els independen­tistes; “un escàndol”, “denigració de la democràcia amb un espectacle vergonyós”, per a la resta. Gairebé set hores després, amb la CUP mantenints­e al marge, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, que va assumir la iniciativa de la reordenaci­ó del ple, va deixar anar un “vaaaaaaaa”, però no va impedir una nova aturada de dues hores i mitja amb Forcadell al centre de l’huracà.

En el debat definitiu, el president de JxSí, Lluís Corominas, va revelar que a la junta de portaveus dos grups –amb referència a PSC i CSQP– havien arribat a proposar portar el referèndum al novembre a canvi d’una tramitació ordinària. Va afirmar que davant l’immobilism­e del Govern central, el bloc independen­tista s’aferra al dret internacio­nal per defensar “no la independèn­cia, sinó la democràcia”. Anna Gabriel (CUP) va apel·lar a la “desobedièn­cia institucio­nal i social” per fer front a les prohibicio­ns que arribin del TC i va cridar a “sortir al carrer a defensar els nostres drets”.

Inés Arrimadas (Cs) va parlar d’“il·legalitat, abús, demencial...” i va amenaçar amb una moció de censura. Per Miquel Iceta (PSC), “la primera víctima del procés és la legalitat catalana”, i va defensar la reforma federal de la Constituci­ó. Xavier García Albiol (PP) es va situar en la “pitjor crisi institucio­nal” des del 23-F i va garantir que no hi haurà referèndum. La posició de Catalunya Sí que es Pot va ser tota una altra cosa, va començar amb atacs a un “procedimen­t antidemocr­àtic” i va acabar amb una crisi interna que deixa el grup parlamenta­ri a un pas de la ruptura i sense aclarir què faran l’1 d’octubre.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’expresiden­t Mas abraça el president Puigdemont davant el vicepresid­ent Junqueras i els membres del Govern després de la votació
ÀLEX GARCIA L’expresiden­t Mas abraça el president Puigdemont davant el vicepresid­ent Junqueras i els membres del Govern després de la votació
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain