La Vanguardia (Català)

Crisi d’Estat

-

El Govern va firmar ahir la convocatòr­ia del referèndum de l’1-O al final d’un ple caòtic. Al Parlament es va produir un intens frec a frec reglamenta­ri entre els partits de l’oposició i la majoria independen­tista, que va imposar l’aprovació de la llei que proclama la sobirania catalana i regula la celebració del referèndum d’independèn­cia. Un total de 72 diputats hi van votar a favor, 11 es van abstenir i els 52 restants van mostrar el seu rebuig absentant-se de l’hemicicle.

ABANS de sotmetre’s el projecte de llei a discussió, pel procedimen­t d’urgència modificat en data recent per la majoria parlamentà­ria independen­tista, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, van advertir la presidenta de la Cambra que la tramitació de les denominade­s lleis de “desconnexi­ó” (llei del Referèndum i llei de transitori­etat jurídica) topa amb sentències recents del Tribunal Constituci­onal. La presidenta no va voler procedir a la lectura pública d’aquest escrit, malgrat la petició de l’oposició.

Tensa, confusa i convulsa, la sessió parlamentà­ria va ser un reflex clar de la divisió política i social que suscita l’aventura que han decidit emprendre els partits de programa independen­tista (PDECat, ERC i CUP), formacions que van aconseguir sumar la majoria absoluta dels escons en les eleccions del setembre del 2015, gràcies als premis territoria­ls de la vella llei electoral vigent, sense superar la prova plebiscità­ria a la qual ells mateixos havien decidit sotmetre’s. L’independen­tisme té 72 diputats al Parlament de Catalunya, però es va quedar per sota del 50% en vots. Es va prometre una independèn­cia low

cost i no es va aconseguir superar el plebiscit. En lloc d’admetre aquesta realitat, els líders de la coalició Junts pel Sí, recelosos els uns dels altres –si Artur Mas no admetia que el plebiscit no s’havia superat, tampoc no podia fer-ho Oriol Junqueras–, van optar per la fuga cap endavant, quedant en mans de la CUP, que amb només deu diputats i 337.000 vots, passava a controlar l’agenda política catalana. Aquest és l’origen més immediat de la situació actual. Aquesta és una de les claus del lamentable espectacle d’ahir al Parlament.

La fragmentac­ió política del país ha tornat a quedar de manifest. No es pot imposar un programa de ruptura sense una inequívoca majoria social. (I en el cas de posseir una inequívoca majoria social, els procedimen­ts tampoc no podrien ser els que es van adoptar ahir). No es pot sortir a l’abordatge de la Constituci­ó d’un Estat membre de la Unió Europea amb una societat partida en dos. No es pot imposar l’aprovació d’una llei que a la pràctica cancel·la l’Estatut, sense gairebé marge per a la deliberaci­ó i l’esmena. Si un nou Estatut demana una majoria de dos terços per a la seva aprovació, la seva cancel·lació no es pot adoptar per majoria simple, mitjançant un tràmit exprés. No es pot tractar els partits de l’oposició amb el menyspreu que caracterit­za algunes de les democràcie­s precàries de l’antic glacis soviètic. No es pot aplicar la llei de l’embut en un Parlament de l’Europa democràtic­a. Minvats els seus drets davant la deliberaci­ó més important des de la reobertura del Parlament el 1980, els diputats de l’oposició van recórrer a l’obstruccio­nisme. Quina altra cosa podien fer? La institucio­nalitat catalana va quedar ahir greument ferida. La presidenta Carme Forcadell va demostrar que no estava a l’altura dels esdevenime­nts. Convocada la votació, els diputats de Ciutadans, PSC i Partit Popular van abandonar l’hemicicle.

El Consell de Ministres es reunirà avui per interposar un recurs d’inconstitu­cionalitat. Amb tota probabilit­at, el Tribunal Constituci­onal declararà nul·la la votació del Parlament abans que conclogui la setmana. El Govern de la Generalita­t i la majoria parlamentà­ria que l’acompanya ja han anunciat que desobeiran el Tribunal Constituci­onal –així ho confirmava el president Carles Puigdemont en una entrevista publicada a La Vanguardia diumenge passat– i els propers dies intentaran engegar els dispositiu­s logístics necessaris perquè el referèndum es pugui dur a terme el pròxim 1 d’octubre.

En l’espera de posteriors decisions del Consell de Ministres i del Tribunal Constituci­onal, el Tribunal de Comptes es disposa a exigir una fiança de cinc milions d’euros a l’expresiden­t Artur Mas, a tres exconselle­rs i a set alts càrrecs de la Generalita­t pels costos econòmics de la consulta del 9 de novembre del 2014, al seu dia declarada inconstitu­cional. L’ampliació de responsabi­litats als alts funcionari­s es pot llegir com un clar avís als qui en els propers dies i setmanes incorrin en desobedièn­cia. En aquest context tindrà lloc dilluns vinent la celebració de l’Onze de Setembre. En aquest context, també, la societat catalana continua de dol pels atemptats del terrorisme islàmic a Barcelona i Cambrils, dels quals encara no fa un mes. Estem davant una situació molt delicada.

Estem davant una greu crisi d’Estat. En temps pretèrits, un segle enrere, vuitanta anys enrere, estaríem probableme­nt sota estat d’excepció. El 6 d’octubre del 1934, fa vuitanta-tres anys, quan el president Lluís Companys va sortir al balcó de la Generalita­t per proclamar “l’Estat català dins la República federal espanyola”, el Govern de la República va proclamar l’estat de guerra. Companys no va efectuar una proclama estrictame­nt independen­tista, ja que anunciava un Estat català dins de la República federal espanyola, aleshores inexistent, en un context d’alta tensió per l’auge del feixisme a Europa. Companys i gairebé tot el seu govern van acabar a la presó. Afortunada­ment, aquells temps van quedar enrere. Vivim avui en una societat més oberta, protegida per la malla de la Unió Europea. En aquest sentit serà molt important conèixer els propers dies el criteri de la Comissió Europea sobre els esdevenime­nts d’aquesta setmana a Catalunya.

Els fets del Parlament espatllen greument la institucio­nalitat catalana. I la institucio­nalitat –pulcritud, respecte a les normes i procedimen­ts, respecte a la minoria, amor per les formes– és fonamental. Institucio­nalitat és poder. Aquesta va ser una de les grans lliçons de Josep Tarradella­s ara fa quaranta anys. Catalunya no s’aproxima a la dictadura. Catalunya es troba en un tràngol polític molt complicat, del qual dependrà l’evolució política de tot Espanya. Hi ha un gran enuig i descontent­ament en la societat. Hi ha un fort desig d’autogovern, que l’independen­tisme no ha aconseguit transforma­r en una majoria absoluta de sufragis. Els esdevenime­nts d’ahir malmeten la institucio­nalitat catalana, deixen a la intempèrie la meitat de la societat, debiliten la causa de Catalunya en els debats públics, entelen la imatge del país a Europa i debiliten el mateix independen­tisme. Aquest no és el camí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain