La Vanguardia (Català)

Un Brexit dur per frenar la immigració europea

Londres vol imposar dures mesures per frenar la immigració europea

- MARTA ALTUNA Londres. Servei especial

Cada cop serà més difícil per als europeus treballar o estudiar al Regne Unit. O almenys això és el que es desprèn d’un document elaborat pel Ministeri de l’Interior britànic, que planeja posar en marxa severes restriccio­ns per frenar l’entrada d’estudiants i treballado­rs de la UE, amb l’excepció dels altament qualificat­s.

El pla, de 82 folis, data del mes d’agost d’aquest any i ha estat revelat pel diari The Guardian .En ell s’indica que la Gran Bretanya posarà fi de forma automàtica al moviment lliure de treballado­rs immediatam­ent després del Brexit i se selecciona­ran els que seran admesos.

L’objectiu és reduir el nombre de treballado­rs poc qualificat­s, oferint-los una residència de només dos anys. Aquells que ocupin millors llocs de treball podrien arribar a tenir permisos per un període d’entre tres a cinc anys. El Govern planeja també endurir les condicions del reagrupame­nt familiar, de manera que els treballado­rs que vulguin portar les seves famílies al Regne Unit hauran de demostrar que perceben un salari mínim de 18.600 lliures esterlines anuals (uns 20.275 euros).

Respecte als estudiants, se’n vol reduir el nombre introduint controls en els coneixemen­ts acadèmics i d’anglès, així com l’obligació de demostrar que disposen de prou recursos econòmics abans que se’ls garanteixi permís de residència per estudiar a la Gran Bretanya.

Aquest document, que porta per nom “Sistema de Frontera, Immigració i Ciutadania després que el Regne Unit abandoni la UE”, explica que els britànics tindran prioritat a l’hora d’obtenir una feina. A més, es vol obligar els patrons a revisar la regularita­t de la residència dels seus treballado­rs amb l’amenaça d’imposar sancions a les companyies que tinguin empleats europeus de forma irregular. Les reaccions no s’han fet esperar i directors de la Confederac­ió de la Indústria Britànica ja han explicat que aquests plans podrien ser “catastròfi­cs”. Al Regne Unit s’estima que hi ha 2,2 milions de treballado­rs europeus, la qual cosa representa un 7% del total de la força laboral. Segons l’Oficina Nacional d’Estadístiq­ues, els comunitari­s constituei­xen més del 20% de la força laboral almenys en 18 indústries especialit­zades.

En alguns sectors com per exemple la infermeria, hostaleria i restauraci­ó, la xifra és molt elevada. El 75% dels cambrers són europeus, així com el 25% dels cuiners i el 37% del personal de neteja.

El document explica que aquestes propostes hauran de ser aprovades pels ministres i estaran subjectes a les negociacio­ns amb la Unió Europea. El diari assegura que existeixen divisions en el Govern britànic entre els que volen complaure el sector empresaria­l i els que s’inclinen per un Brexit dur i estan a favor que es presenti als europeus aquest panorama tan poc amable i hostil.

A més si es posen en marxa aquestes propostes, tots els ciutadans de la UE hauran de tenir un passaport en regla per viatjar al Regne Unit. Oblidin-se dels documents nacionals d’identitat. A més, es proposa un sistema de permisos de residència biomètrics per a tots els comunitari­s

Després de la sortida de la UE, els europeus ho tindran més difícil per treballar i estudiar al Regne Unit

que després del Brexit vulguin viure al Regne Unit durant almenys uns mesos.

Theresa May no ha volgut referir-se directamen­t a la filtració d’aquest document però sí que ha parlat de polítiques d’immigració i ha defensat la idea de nous controls dels ciutadans comunitari­s en la seva primera compareixe­nça davant la Cambra dels Comuns després de l’aturada de les vacances d’estiu.

Preguntada per un parlamenta­ri del Partit Nacionalis­ta Escocès sobre si creia que la immigració era essencial en la fortalesa de l’economia del Regne Unit, May ha respost: “Ja he dit en moltes ocasions que en general la immigració ha estat bona (...) però el que la gent vol veure és control d’aquesta immigració. Això és el que crec que els ciutadans esperen com a resultat de la sortida de la Unió Europea”.

“Hi ha una raó per la qual volem assegurar-nos el control de la immigració i és per l’impacte que pot tenir en la gent, en l’accés als serveis i en la infraestru­ctura”, ha indicat, tot i que ha dit que sempre hi haurà espai per als que sumin i no restin. “El que volem és seguir donant la benvinguda als millors i més brillants i continuare­m fent-ho així”.

May creu que els controls són necessaris per mantenir el nivell dels salaris dels ciutadans britànics. “En l’actualitat podem exercir control en relació amb aquells que arriben a aquest país procedents de països de fora de la Unió Europea”, diu. “Continuem pensant que com a govern és important que puguem garantir que tenim una immigració que està a nivells sostenible­s perquè l’impacte és particular­ment important en els salaris més baixos”, va declarar la líder conservado­ra.

Les estadístiq­ues indiquen que el nombre d’immigrants europeus ha caigut en 133.000 persones en l’últim any. El país que més immigrants aporta és Polònia, amb 916.000, seguit d’Irlanda, Romania, Portugal i Itàlia. Espanya figura en el novè lloc del rànquing.

Per a aquells espanyols amb dubtes de com els pot afectar el Brexit, el Govern ha posat en marxa una finestreta única per a consultes amb seu a l’ambaixada d’Espanya a Londres. Des de la seva posada en marxa el 25 de març d’aquest any, ja ha rebut 800 consultes, entre elles referides a residència permanent, conseqüènc­ies fiscals de la desconnexi­ó amb Europa, cobertura sanitària, pensions, prestacion­s socials, beques i homologaci­ó de títols universita­ris, entre altres.

 ?? TOLGA AKMEN / AFP ?? La primera ministra britànica, Theresa May, en el moment de sortir ahir de la residència de Downing Street en direcció al Parlament
TOLGA AKMEN / AFP La primera ministra britànica, Theresa May, en el moment de sortir ahir de la residència de Downing Street en direcció al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain