La Vanguardia (Català)

Meandres

- Màrius Carol DIRECTOR

PER sessions parlamentà­ries tenses, les de la Cambra dels Comuns, on el capità Wedgwood Benn va patir una cosa semblant a un atac d’apoplexia el 1920 durant un discurs de Winston Churchill, un atac que li va fer dir a aquest diputat conservado­r: “Honorable i gallard amic meu, no hauria de desenvolup­ar més indignació de la que pot suportar”. A segons quin debat parlamenta­ri cal anar-hi amb un calmant en una butxaca i un bon discurs a l’altra. Ahir, a la Cambra catalana hi va faltar calma i nivell. Fins i tot la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va mostrar veritable imperícia davant el filibuster­isme de l’oposició, que es va sentir ofegada, si bé almenys va aconseguir que es poguessin presentar esmenes a la llei del Referèndum. Certament, el ple es va celebrar amb l’informe contrari dels lletrats de la Cambra i del Consell de Garanties Estatutàri­es sobre el text a debat. Fins i tot el procedimen­t d’urgència per abordar-la canviant l’ordre del dia no resulta una fórmula homologabl­e en un assumpte d’aquesta entitat. La sessió d’ahir no donarà certeses a la majoria sobiranist­a, ni la carregarà de raons.

És possible que fos un dia històric, sobretot perquè és excepciona­l que un govern se salti la legalitat, al·ludint a una intangible legitimita­t. Quan un Executiu desobeeix fa història, però no es pot qualificar d’història democràtic­a. Votar és democràcia, tant com respectar l’Estat de dret.

El Parlament és el resultat de la Constituci­ó i de l’Estatut. En cap cas la UE, que és el nostre marc general de convivènci­a, no entendrà un procedimen­t equivocat, al marge del marc legal. Els objectius d’una majoria parlamentà­ria que només representa el 48% dels vots dels ciutadans no poden imposar el salt al buit. Mentre hi ha vida democràtic­a, hi ha esperança de diàleg. Però ahir molts van perdre la fe en la política.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain