La Vanguardia (Català)

Pilar Abel

Les proves d’ADN determinen que l’artista no és el pare biològic de la demandant

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

Les proves d’ADN han demostrat, com ja se suposava, que Pilar Abel no és filla del pintor Salvador Dalí. Pilar Abel, de 61 anys, deia que la seva mare va quedar embarassad­a de Dalí arran d’una esporàdica relació a Cadaqués.

Les proves d’ADN sol·licitades pel jutjat de primera instància número 11 de Madrid han determinat que Pilar Abel no és la filla biològica del pintor Salvador Dalí. El fantasiós relat d’aquesta ciutadana de Figueres sobre la suposada paternitat de Dalí i sobre la misteriosa relació entre l’artista i la seva mare queda desmuntat completame­nt davant la contundènc­ia de l’informe forense.

El servei de biologia del departamen­t de Madrid de l’Institut Nacional de Toxicologi­a i Ciències Forenses va remetre el 24 d’agost un dictamen concloent al jutjat. Firmat pel director del departamen­t, Jesús Agudo, i quatre facultatiu­s, es conclou que “els resultats obtinguts en l’anàlisi de poliformis­me d’ADN mitjançant tècniques d’amplificac­ió genètica per als marcadors analitzats permeten excloure Salvador Dalí Domènech com a pare biològic de Maria Pilar Abel Martínez”.

La Fundació Gala-Salvador Dalí, després de rebre els resultats de les proves d’ADN, va reiterar que no suposaven cap sorpresa perquè “en cap moment hi ha hagut cap indici de la veraropa citat d’una pretesa paternitat”. En un comunicat va reiterar que “la inusual i injustific­ada decisió judicial de practicar l’exhumació es confirma com a totalment inadequada i desproporc­ionada, i posa en evidència la seva total improcedèn­cia i la inutilitat dels costos i perjudicis”. També s’ha anunciat que pròximamen­t es restituira­n les restes mortals de Dalí, que van ser extretes per a les proves, i es ressituara­n a la cripta.

L’embalsamad­or del cos de l’artista, el forense de Figueres Narcís Bardalet, també va declarar que el resultat era el que s’esperava. Per la seva part, Pilar Abel va declarar a l’agència Eu- Press que no havia rebut “cap comunicaci­ó” del jutjat. El seu advocat, Enrique Blánquez, ja havia declarat anteriorme­nt que continuara­n intentant trobar la veritat i analitzar si les proves s’han fet amb prou garantia.

El dictamen forense recorda que es van recollir mostres d’“hisop de mucosa oral” de Pilar Abel i de la seva mare, Antonia Martínez del Haro (que és en una residència geriàtrica de Figueres), i es van contrastar amb les restes extretes de l’exhumació del cadàver de Dalí, entre les quals hi havia arrels dentals, fragments d’ungles de la mà i del

Les proves genètiques fetes a Barcelona i Madrid coincideix­en que no hi ha parentiu

peu, fragments d’ossos de les extremitat­s, molars i peces dentals i un floc de cabells. Les mostres van ser dividides i analitzade­s als departamen­ts de Barcelona i de Madrid, i la conclusió final no ofereix dubtes: les proves genètiques indiquen que no hi ha relació de parentiu entre Pilar Abel i Salvador Dalí.

Un cop conegut aquest informe, el judici previst per al dia 18 de setembre a Madrid perd sentit, atès que la demandant fins ara no ha presentat cap prova concloent en la seva demanda de filiació. Els únics elements que avalaven la seva petició eren els testimonis d’una amiga i d’ella mateixa, que assegurave­n que Antonia Martínez del Haro, la mare, els havia explicat abans de caure malalta la seva relació amb Dalí. Actualment la mare ja no es troba en condicions per anar com a testimoni al judici. La demandant havia sol·licitat anteriorme­nt i de manera particular altres exàmens d’ADN, que també havien resultat negatius, segons persones que hi van tenir accés, però quedava el dubte de si les restes de Dalí utilitzade­s (un floc de cabells, una sonda nasogàstri­ca i restes d’una màscara de guix que li van fer abans de ser embalsamat) eren vàlides.

 ??  ??
 ?? FUNDACIÓ DALÍ ?? Interior del Teatre-Museu Dalí de Figueres amb les dues carpes sota les quals es va fer l’exhumació del cadàver de Dalí el 20 de juliol
FUNDACIÓ DALÍ Interior del Teatre-Museu Dalí de Figueres amb les dues carpes sota les quals es va fer l’exhumació del cadàver de Dalí el 20 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain