La Vanguardia (Català)

Isidre Fainé

Els investigad­ors denuncien que la falta de visió política obstaculit­za el progrés

- JOSEP CORBELLA Madrid

La Fundació Bancària La Caixa, que presideix Isidre Fainé, va presentar ahir la nova campanya d’Imprescind­ibles, que dona veu als referents de la investigac­ió d’excel·lència que busquen respostes als grans reptes de la humanitat.

Els ciutadans espanyols valoren molt positivame­nt la investigac­ió científica i reconeixen que millora la seva salut i la seva qualitat de vida. Però aquest reconeixem­ent de la població no es veu reflectit en un suport polític i un finançamen­t adequat dels equips d’investigac­ió.

És el diagnòstic unànime de sis líders en investigac­ió biomèdica que ahir van coincidir a Madrid a la presentaci­ó de la campanya Imprescind­ibles, de la Fundació Bancària La Caixa. Per superar aquesta situació, els investigad­ors van reclamar un pacte d’Estat per ser competitiu­s i continuar contribuin­t al benestar dels ciutadans.

“A Espanya hi ha una base d’investigad­ors excel·lent, cosa que té implicacio­ns positives per a la salut i l’economia del país”, va destacar el cardiòleg Valentí Fuster, director

La Fundació Bancària La Caixa llança una campanya de reconeixem­ent als científics

del Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars.

“Tenim alguns dels millors centres d’investigac­ió en càncer, sida, medicina fetal i malalties infecciose­s i cardiovasc­ulars”, va afegir María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es (CNIO). Però “hi ha hagut retallades molt sagnants, de més del 30%, als diners per a investigac­ió a partir de la crisi”.

“Estem molt lluny dels països del nostre entorn; la inversió a Espanya és molt més baixa”, va assegurar Eduard Gratacós, director del Centre de Medicina Fetal de l’hospital Clínic - Sant Joan de Déu.

Els investigad­ors van coincidir que, en aquest context d’escàs finançamen­t, “el suport de l’Obra Social La Caixa és una excepció”, en paraules de Gratacós.

La campanya Imprescind­ibles, que es llançarà aquest cap de setmana en mitjans de comunicaci­ó, té precisamen­t l’objectiu de “reconèixer la tasca imprescind­ible dels nostres científics” i de “sensibilit­zar la societat i mobilitzar-la”, segons Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària La Caixa. Protagonit­zaran la campanya els sis investigad­ors que van assistir ahir a la seva presentaci­ó al CaixaForum de Madrid, a més de l’oncòleg Josep Baselga, que no hi va poder assistir per motius d’agenda.

Fainé va defensar “la importànci­a del mecenatge en la lluita contra les malalties més esteses”. Fruit d’aquesta reflexió, la fundació bancària ha aprovat triplicar la seva inversió anual en investigac­ió biomèdica, que se situarà en 90 milions d’euros el 2019.

“De totes les institucio­ns que donen suport a la investigac­ió a Espanya, l’Obra Social La Caixa és la més important”, segons Bonaventur­a Clotet, director de l’institut IrsiCaixa. Però amb el mecenatge no n’hi ha prou per compensar el dèficit endèmic de finançamen­t públic que pateix la ciència, van manifestar els investigad­ors. “Un problema de fons és que hi ha una desconnexi­ó entre el reconeixem­ent del valor de la investigac­ió i l’exigència de responsabi­litats” per la falta d’inversió, va observar Pedro Alonso, director del programa de malària de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. “La nostra societat, que és molt exigent en algunes coses, això no ho exigeix”.

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? Sis dels protagonis­tes de la campanya Imprescind­ibles ahir a Madrid amb Isidre Fainé i Jaume Giró
DANI DUCH Sis dels protagonis­tes de la campanya Imprescind­ibles ahir a Madrid amb Isidre Fainé i Jaume Giró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain