La Vanguardia (Català)

Garbiñe Muguruza

La derrota de Karolína Plísková a quarts impulsa la hispanoven­eçolana

- CANDY RODÓ Nova York. Servei especial

La tennista hispanoven­eçolana criada a Santa Coloma de Cervelló (23) serà dilluns vinent número u mundial per primer cop en la seva carrera gràcies al seu gran any. Muguruza, que va guanyar Wimbledon, va caure a vuitens a Nova York.

Karolína Plísková tenia ahir una recompensa amagada per a una jugadora que ni tan sols estava competint a Nova York: Garbiñe Muguruza. La txeca era conscient que si no assolia la final d’aquest Open dels Estats Units la hispanoven­eçolana la superaria en punts i li arrabassar­ia el número 1 mundial. I amb aquesta pressió va sortir a jugar ahir davant la nord-americana Coco Vandeweghe per acabar perdent per 7-6 (4) i 6-3.

Muguruza, que va caure eliminada a vuitens davant Petra Kvitová, ja havia dit que estaria pendent dels marcadors. “M’hauria agradat més guanyar-m’ho –va dir Muguruza a la sortida del torneig–. Hauria preferit jugar el partit que em donés el número 1”. I ahir va reaccionar així a les xarxes socials: “Estic molt contenta de ser la pròxima número 1. És un somni fet realitat, una cosa que desitjava des de petita, cada vegada que bufava les espelmes, cada vegada que imaginava una cosa, i no hauria estat possible sense la meva família, sense els meus fans, sense el meu equip, que cada dia estan picant pedra amb mi, i els voldria agrair a tots el seu suport. Així que espero poder mantenir aquest moment molt més temps”.

Siguin quines siguin les circumstàn­cies, els bons resultats que ha anat acumulant en aquesta temporada, en què va aconseguir el seu segon Grand Slam a Wimbledon, a més del títol a Cincinnati, la van portar a acumular prou punts perquè les caramboles de resultats de les contrincan­ts que li anaven al darrere la posessin a dalt de tot de la classifica­ció, desbancant Plísková, que feia vuit setmanes que era la número 1. Abans de començar l’Open hi havia vuit jugadores que optaven a aquest honor, però a poc a poc les seves oportunita­ts es van esvair.

La tennista establerta a Catalunya des dels sis anys es converteix als 23 en la vint-i-quatrena jugadora a assolir el primer lloc des que les classifica­cions oficials de la WTA es van posar en marxa el 1975, i la segona espanyola a aconseguir-ho després que Arantxa Sánchez Vicario ho fes el 1995 i es mantingués a dalt de tot durant 12 setmanes en dues etapes diferents de l’any.

Com ara a Muguruza, la catalana finalment va acabar arribant al número 1 després d’aconseguir també dos Grand Slams. La seva campanya de més èxit va ser la del 1994, quan va guanyar vuit tornejos, entre ells Roland Garros –per segona vegada– i l’Open dels Estats Units. Tot i això, Sánchez Vicario no es va convertir en la número 1 fins a un any després.

Tot i que el nou rànquing no sortirà oficialmen­t fins dilluns vinent, en aquest moment els millors tennistes del món en categoria individual són dos espanyols: Rafa Nadal en la classifica­ció masculina i Garbiñe Muguruza en la femenina, cosa que no havia passat abans en la història d’aquest esport.

Garbiñe s’uneix així al selecte grup de tennistes espanyols que s’han coronat al cim de l’esport de la raqueta. A més de Nadal i Sánchez Vicario, que va compaginar el primer lloc del rànquing individual amb el de dobles, són Carlos Moyà, un dels actuals entrenador­s de Nadal, i Juan Carlos Ferrero. En dones, Conchita Martínez es va quedar a les portes i va ser número 2 del món el 1995.

Tenir els dos millors de la classifica­ció del mateix país només ha passat als Estats Units (10 vegades, l’última amb Serena Williams i Andre Agassi el 2003) i a Alemanya (amb Boris Becker i Steffi Graf).

FORA DE LA PISTA

“M’hauria agradat més guanyar-m’ho: hauria preferit el partit que em donés el primer lloc” EL PRECEDENT És la segona espanyola a liderar la classifica­ció després de Sánchez Vicario el 1995

 ??  ??
 ?? AARON DOSTER / REUTERS ?? Garbiñe Muguruza reaccionan­t amb incredulit­at després de derrotar Simona Halep a la final del torneig de Cincinnati d’aquest any
AARON DOSTER / REUTERS Garbiñe Muguruza reaccionan­t amb incredulit­at després de derrotar Simona Halep a la final del torneig de Cincinnati d’aquest any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain