La Vanguardia (Català)

Dramatúrgi­a de carrer

La Fira de Teatre al Carrer arrenca amb 54 espectacle­s i un muntatge maratonià de dos dies

- PAU ECHAUZ Lleida

Tot està a punt perquè aquesta tarda s’obri al públic amb tota la intensitat la tradiciona­l cita amb la creativita­t exposada a l’aire lliure que és la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, que tornarà a congregar multituds a l’expectativ­a de les últimes novetats de les arts escèniques.

Tot a punt perquè aquesta tarda s’obri al públic amb tota la intensitat la tradiciona­l cita amb la creativita­t exposada a l’aire lliure, la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega. La capital de l’Urgell tornarà a congregar multituds que esperen trobar les últimes novetats en teatre, dansa, circ, instal·lacions on també destaquen els muntatges d’art-acció. Precisamen­t, un espectacle concebut per l’artista Ada Vilaró, amb la col·laboració del científic Josep Perelló, donarà el color necessari a l’acte inaugural previst per a les 20 hores.

Urgent estimar és un projecte escènic molt ambiciós que pretén unir el llenguatge artístic amb el científic en una gran acció amb tres eixos: l’amor, la convivènci­a i el respecte. El muntatge començarà aquest matí pels carrers de Tàrrega i culminarà demà cap a les deu de la nit. És tota una marató escènica en la qual es preveu que participin unes 400 persones entorn dels batecs d’un gran cor interpreta­t per Ada Vilaró, amb què es pretén relacionar la gent i se la convida a diversos rituals: observar, menjar, dormir, caminar, córrer, etcètera.

Les xifres de Fira Tàrrega confirmen el seu ben guanyat prestigi entre creadors teatrals, operadors culturals i públic, després de trenta-vuit edicions. Un total de 52 companyies oferiran durant quatre dies 261 passis dels seus 54 espectacle­s, dels quals 129 seran gratuïts i 132 de pagament. Un 55% de la programaci­ó són propostes de companyies catalanes, un 27% de la resta de l’Estat i un 18% de companyies internacio­nals, de vuit països: Àustria, França, Itàlia, Països Baixos, Suècia, Uruguai, Xile i Portugal. L’organitzac­ió ha donat acreditaci­ons per a 476 artistes, 364 procedents de Catalunya, 65 de la resta d’Espanya i 46 d’internacio­nals. A dadi ta d’avui, s’han venut més de 4.500 entrades i hi ha 18 sessions de pagament que les han esgotades totes. Dels espectacle­s programats, 14, un 28 per cent del total, són coproduïts per la mateixa FiraTàrreg­a a través del programa Suport a la creació.

En total s’han habilitat 23 espais d’actuació, que es tradueixen en 35.000 m² d’ocupació escènica, i 80.000 m² d’ocupació d’espais i serveis. Aquest any el Mercat Urbà de FiraTàrreg­a es trasllada a un nou espai, La Fassina, al costat de l’estació d’autobusos de Tàrrega.

El director de FiraTàrreg­a, Jor- Duran, creu que l’edició actual incideix en quatre grans temes de debat social: “La memòria, la inclusió, el paper de la dona, els límits i el territori”. “Com cada any, cal apel·lar al públic perquè reivindiqu­i i practiqui la participac­ió, la reclamació, l’actuació, la celebració i el joc”, afegeix Duran.

En aquesta edició, la Fira s’ha aliat amb la Mostra d’IgualadaFi­ra de Teatre Infantil i Juvenil per oferir un programa d’espectacle­s familiars catalans amb esperit renovador. A més, l’itinerari artístic Another brick in the wall recull tots els espectacle­s adreçats al públic més jove.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Pool (no water), de la companyia Íntims, un dels espectacle­s que es podrà veure a la Fira
INMA SAINZ DE BARANDA Pool (no water), de la companyia Íntims, un dels espectacle­s que es podrà veure a la Fira

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain