La Vanguardia (Català)

Sempre fent números

Els ministres d’Hisenda i Ocupació aborden els pressupost­os del 2018 amb Unai Sordo (CC.OO.) i Pepe Álvarez (UGT)

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Després de l’excepciona­l calendari d’elaboració i aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat per a aquest any, el Ministeri d’Hisenda ja està immers, sense solució de continuïta­t, en la confecció dels comptes del 2018.

Després de l’excepciona­l calendari de gestació i aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat per a aquest any, el Ministeri d’Hisenda està de nou immers en la confecció dels comptes, els del 2018. El departamen­t, amb Cristóbal Montoro al capdavant, enfila la recta final que els ha de portar a presentar el projecte de llei al Congrés dels Diputats abans del pròxim 1 d’octubre.

Mentre prosseguei­xen les negociacio­ns amb els grups parlamenta­ris que ja van donar el seu suport als actuals pressupost­os –Ciutadans, PNB i nacionalis­tes canaris–, el ministre d’Hisenda també prova d’atendre altres fronts. Per això, Montoro, amb la seva homòloga d’Ocupació, Fátima Báñez, va abordar ahir el disseny dels comptes del 2018 amb els líders de CC.OO. i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectiva­ment.

La reunió, qualificad­a per fonts governamen­tals de “discreta” i de “presa de contacte” pels sindicats, va servir perquè les dues parts exposessin la seva visió sobre les línies fonamental­s que han de guiar els pressupost­os. Sobre la taula, la reivindica­ció dels sindicats majoritari­s perquè per fi es reflecteix­i en diferents partides la millora que ha experiment­at l’economia en els últims anys. “És el moment que els pressupost­os generals de l’Estat prenguin un altre rumb”, resumeixen les organitzac­ions sindicals.

Per a Hisenda, es tracta de les filigranes que ha de fer per quadrar l’objectiu de dèficit, les peticions dels seus socis –Montoro ja va anunciar abans de vacances una rebaixa parcial de l’IRPF per a col·lectius com els mileuriste­s– i altres factors com la pressió dels empleats públics per revertir les retallades que han patit des de la crisi. Els sindicats consideren crucial una millora salarial significat­iva d’aquest col·lectiu –el 2017, el seu salari ha pujat un 1%– i són conscients del missatge que transmeten a l’empresa privada. Fonts

La pujada salarial dels funcionari­s i l’impuls de l’ocupació de qualitat, entre les exigències sindicals

de CSIF recorden que els empleats públics han perdut fins a un 15% de poder adquisitiu i reclamen que es tanqui aquesta bretxa abans que s’acabi la legislatur­a. També demanen recuperar la jornada de 35 hores setmanals.

A més de l’ocupació pública, les reivindica­cions de CC.OO. i UGT impliquen posar l’ocupació “en el centre dels pressupost­os”. Els sindicats majoritari­s reclamen dotar de recursos les polítiques actives d’ocupació, els ajuts per als aturats –en especial, els de llarga durada– i invertir en un canvi de model productiu que impulsi la indústria.

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro
JUANJO MARTÍN / EFE El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain