La Vanguardia (Català)

Humanisme decadent

- Barcelona

L’assignatur­a de Filosofia ha quedat relegada a matèria optativa en les proves d’accés a la selectivit­at (PAU) que s’estan preparant per al juny de l’any vinent.

Filosofia ha quedat relegada a matèria optativa a les proves d’accés a la universita­t (PAU) del juny del 2018. El Consell Interunive­rsitari de Catalunya, un òrgan format per l’Administra­ció catalana i les universita­ts, va comunicar ahir que ha acordat suprimir la matèria d’història de la filosofia de la fase comuna i obligatòri­a dels exàmens de selectivit­at. L’assignatur­a, obligatòri­a per a totes les modalitats de batxillera­t a Catalunya, només es podrà triar en la fase específica de les PAU, que és voluntària i que serveix per fer pujar la nota i accedir a determinat­s estudis.

El curs passat els estudiants s’havien d’examinar de quatre matèries comunes: llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història o història de la filosofia. Podien triar. L’opció més triada a l’examen del juny passat va ser filosofia (van aprovar 15.861 alumnes) enfront d’història (10.122 alumnes).

La novetat per a aquest any és que aquesta opció desapareix i que es veuran obligats a fer només història. D’aquesta manera, la selectivit­at catalana s’adapta a la normativa de la Lomce, l’actual llei educativa, que obliga a fer l’examen d’història d’Espanya i no preveu l’opció de filosofia a la fase comuna.

El comunicat del CIC subratlla que ha acordat “donar més rellevànci­a a l’assignatur­a d’història de la filosofia en l’accés a la universita­t i que, per aquesta raó, ha adoptat mesures per dotar-la de més pes en la ponderació de les proves d’accés a la universita­t (PAU)”. I indica que història de la filosofia serà ponderable per a l’accés a “un important nombre de graus universita­ris de les branques d’arts i humanitats i de ciències socials i jurídiques”, afirma.

Professors i directors d’institut van mostrar ahir la seva sorpresa davant el comunicat, ja que no entenen de quina manera adquireix més “rellevànci­a” la matèria de filosofia si s’elimina l’obligatori­etat i només apareix com a opció per fer pujar la nota en algunes carreres de tipus artístic, humanístic o social, que, d’altra banda, no requereixe­n ponderació. Així mateix, temen que els estudiants de batxillera­t científic i tecnològic no vegin la necessitat de preparar-se a fons en filosofia perquè no és una matèria imprescind­ible en la fase general ni en l’accés als graus emmarcats en aquestes àrees de coneixemen­t.

En tot cas, les PAU catalanes s’ajusten a les indicacion­s de la Lomce, que va suprimir l’obligatori­etat de presentar-se a filosofia l’any passat i que va modificar altres aspectes rellevants. Així, el Ministeri d’Educació va frenar les revàlides en resposta a la pressió de la comunitat educativa i l’obligatori­etat d’aprovar la selectivit­at amb un cinc (se supera amb un quatre). El CIC va acordar a mig curs modificar l’elecció de la cinquena matèria de la fase general, i va reduir les opcions de vint a quatre (matemàtiqu­es, llatí, història de l’art / història i fonaments de les arts i matemàtiqu­es aplicades a les ciències socials).

Una altra novetat destacable del comunicat d’ahir afecta els futurs estudiants d’Arquitectu­ra, ja que canvien les matèries que més han puntuat darreramen­t per matricular-se a aquest grau. “No ponderaran per a l’accés a aquest grau les assignatur­es de biologia, electrotèc­nia i química”, afirma la nota d’Universita­ts. En canvi, les matèries de fonaments de les arts, història de l’art, disseny i dibuix artístic tindran 0,2 punts, mentre que cultura audiovisua­l i geografia obtindran un 0,1.

L’any passat, quan els alumnes podien triar, van preferir filosofia a història

Les proves catalanes s’ajusten a la Lomce, que va suprimir l’exigència de la matèria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain