La Vanguardia (Català)

Radicalism­e a Melilla

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Una operació policial desarticul­a una cèl·lula gihadista liderada per un espanyol d’origen marroquí.

Sis membres d’una cèl·lula gihadista, liderada per un espanyol d’origen marroquí, de nom Hafid, van ser detinguts en una operació conjunta de les forces de seguretat espanyoles i marroquine­s. Cinc van ser capturats al Marroc, entre ells el líder, i un altre a Melilla. El principal responsabl­e del grup residia habitualme­nt a la ciutat autònoma, tot i que es trobava circumstan­cialment al Marroc, on va ser capturat.

Hafid feia tasques de captació i adoctrinam­ent aprofitant la seva feina en un centre de reeducació de menors de Melilla on es trobaven en règim tancat o semitancat joves en situació d’especial vulnerabil­itat. Amb nacionalit­at espanyola, era el cap pensant d’una perillosa cèl·lula gihadista composta per almenys sis membres, “amb una alta potenciali­tat per atemptar”, segons el Ministeri de l’Interior espanyol.

El líder del grup va ser militant del PP de Melilla almenys fins fa tres anys, quan va deixar de pagar les quotes. A partir d’aquell moment, se’l considerav­a simpatitza­nt del PP regional, del qual no havia estat expulsat. El president del partit i de la ciutat autònoma, Juan José Imbroda, va assenyalar ahir que era un exemple clar de “radicalitz­ació exprés”, i va anunciar-ne l’expulsió definitiva de la formació.

També ha estat expulsat del centre de reforma de menors infractors Fuerte de la Purísima, on treballava, tot i que Imbroda va revelar que “feia un any que no el veien per allà perquè ha estat concatenan­t baixes laborals successive­s i, quan li van donar l’alta fa un parell de setmanes, va agafar vacances”.

Es tracta de la primera operació conjunta feta pels dos països després de la visita del ministre Juan Ignacio Zoido a Rabat amb motiu dels atemptats a Catalunya. El titular d’Interior va destacar una vegada més l’“excel·lent col·laboració” de les policies espanyola i marroquina.

L’operació es va desencaden­ar després que els agents marroquins detectessi­n reunions clandestin­es en què duien a terme sessions d’entrenamen­t on simulaven assassinat­s mitjançant decapitaci­ó. Pel que sembla, en aquestes trobades també planificav­en accions terroriste­s de gran envergadur­a.

La policia deté al Marroc i Melilla sis membres de la cèl·lula, considerad­a molt perillosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain