La Vanguardia (Català)

Assassinad­a una periodista índia crítica amb els nacionalis­tes hindús

-

Una periodista índia crítica amb el nacionalis­me hindú va ser assassinad­a dimarts a la nit a prop de casa seva a Bangalore per uns desconegut­s, que li van disparar set trets –tres dels quals li van impactar al pit– i després van sortir fugint en una motociclet­a. Gauri Lankesh, de 55 anys i editora de la revista d’esquerres Lankesh Patrike, va ser atacada cap a les vuit del vespre per un grup no precisat d’individus, que la van sorprendre quan tornava de la feina a la porta del seu domicili. La policia no havia identifica­t ni detingut ahir a la nit cap sospitós.

Gauri Lankesh no havia rebut cap amenaça explícita, segons va explicar el cap de la policia, R.K. Dutta, i el mateix germà de la víctima, Indrajit Lankesh. Tot i això, la periodista s’havia destacat per la seva crítica del nacionalis­me hindú, tant de grups extremiste­s com del partit governant, el Bharatiya Janata Party (Partit Popular Indi), del primer ministre Narendra Modi.

Precisamen­t per un article crític amb els legislador­s d’aquest partit del 2008, Gauri Lankesh va ser declarada culpable de difamació el novembre de l’any passat per un tribunal i condemnada a sis mesos de presó. La periodista havia apel·lat la sentència.

L’assassinat de Gauri Lankesh –filla d’un històric editor de premsa i germana d’una coneguda realitzado­ra de cinema, Kavitha Lankesh– va causar una gran commoció i van sorgir protestes espontànie­s a Bangalore i altres ciutats, com Bombai, Calcuta, Madràs o la capital, Nova Delhi. La ministra d’Informació i Comunicaci­ó índia, Smriti Irani, va expressar les seves condolence­s a la família i va condemnar sense embuts l’assassinat. “Espero que hi hagi una investigac­ió ràpida i es faci justícia”, va escriure en el seu compte de Twitter. Tot i això, en alguns mitjans es tem que el crim quedi finalment impune.

A les xarxes socials hi va haver nombroses condemnes de l’assassinat, però també missatges celebrant-ho. L’organitzac­ió Reporters sense Fronteres (RSF) va denunciar que periodiste­s nacionalis­tes radicals assenyalen com a objectiu altres periodiste­s i escriptors a través de campanyes a internet que inclouen amenaces de represàlie­s físiques per les seves opinions crítiques.

En els últims anys s’han produït altres crims semblants a mans d’extremiste­s i ultradreta­ns hindús: el 2015 van ser assassinat­s l’acadèmic Malleshapp­a M. Kalburgi a Bangalore i l’escriptor Govind Pansare a l’estat de Maharashtr­a, i el 2013, a Pune, l’activista Narendra Dabholkar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain