La Vanguardia (Català)

Francesc arriba a una Colòmbia molt polaritzad­a sobre el procés de pau

El narcotrafi­cant Otoniel, del clan del Golf, anuncia la seva submissió a la justícia

- EUSEBIO VAL

Francesc va aterrar ahir en una Colòmbia que l’esperava amb enorme simpatia, encara que també amb el realisme de saber que amb la simple presència del Papa i del seu missatge de reconcilia­ció no n’hi ha prou perquè el país sud-americà superi la gran càrrega de recels i de polaritzac­ió que ha provocat el polèmic procés de pau amb la guerrilla i altres grups violents vinculats al narcotràfi­c. La fractura que s’ha de superar no només és política i social; també en el si de la jerarquia catòlica colombiana tenen lloc profundes divisions.

Poques hores abans de l’arribada de Jorge Mario Bergoglio, es va produir una altra notícia que va generar, a parts iguals, esperança i acusacions d’oportunism­e. Van aparèixer dos breus vídeos d’un dels delinqüent­s més buscats, Dairo Antonio Úsuga, àlies Otoniel, cap del poderós Úsuga o clan del Golf, en el qual va prometre “la submissió” de la seva organitzac­ió a la justícia. Otoniel vestia uniforme militar.

Entre els que critiquen la política del president Juan Manuel Santos, el xou d’Úsuga és un altre cas d’ús oportunist­a de la conjuntura per donar una altra vegada impunitat a una organitzac­ió criminal, legalitzar el seu patrimoni acumulat i evitar l’extradició i l’empresonam­ent dels seus capos als Estats Units. El Govern colombià feia gestions amb Úsuga des de feia 16 mesos. Es dona la circumstàn­cia que el número dos del clan, Roberto Vargas, Gavilán, va resultar mort fa pocs dies en una operació de les forces de seguretat.

El cas d’Úsuga és paradigmàt­ic del càncer que ha tingut Colòmbia durant més de mig segle, de les vinculacio­ns entre guerrilla, paramilita­rs i tràfic de drogues. Es tracta d’universos amb àrees comunes. Úsuga va militar en un grup guerriller, l’Exèrcit Popular d’Alliberame­nt (EPL), i després es va passar a les milícies paramiclan litars “d’autodefens­a”. El clan del Golf ha rebut cops durs en els últims anys. Es calcula que els seus efectius s’han reduït de 4.000 a uns 1.900 i que la seva cúpula, delmada, resisteix amagada a les selves de l’Urabá. La seva estratègia passa perquè l’Estat els reconegui un cert estatus polític i es beneficiïn així de les normes que s’han establert per a la guerrilla de les FARC i de les que s’estan negociant amb l’Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional (ELN), el grup que, també en vigílies de la visita papal, va anunciar l’acord d’una treva de més de tres mesos.

En la breu salutació als periodiste­s que l’acompanyav­en a l’avió, el Papa va reconèixer que el viatge és “una mica especial” perquè ho fa “també per ajudar Colòmbia a tirar endavant el seu camí de pau”. En efecte, a qui primer haurà de convèncer és als bisbes colombians, que van viure en el seu si la mateixa divisió que

El pacte amb les FARC va provocar divisions com mai entre els mateixos bisbes

hi va haver en la societat i que va provocar, l’any passat, el rebuig en referèndum a l’acord de pau amb les FARC. En una recent trobada amb la premsa a Roma, el secretari del Consell Pontifici per a la Nova Evangelitz­ació, José Octavio Ruiz Arenas –exarquebis­be de Villavicen­cio, la ciutat on, aquest divendres, se celebrarà la trobada de reconcilia­ció nacional en la qual víctimes i botxins compartira­n una cerimònia litúrgica–, va reconèixer que “mai els bisbes no havien estat tan dividits”.

Després del seu vol de més de 12 hores des de Roma, Francesc es va limitar ahir a saludar el president Santos a l’aeroport i a recórrer, en papamòbil, els 15 quilòmetre­s fins a la nunciatura, on s’allotja. Avui l’espera una jornada esgotadora. Serà compliment­at per les autoritats, visitarà el president, resarà a la catedral, es reunirà amb els bisbes, es reunirà amb els responsabl­es del Consell Episcopal Llatinoame­ricà (Celam) i presidirà una missa al parc Simón Bolívar.

Per raons logístique­s i de seguretat, el Papa pernoctarà sempre a Bogotà. Els dies en què volarà a Villavicen­cio i Medellín tornarà a la tarda a la capital. Després de l’última jornada, a Cartagena de Indias, diumenge, Francesc agafarà l’avió en un vol nocturn de tornada a Roma.

Les mesures de seguretat es van anar fent ahir molt visibles a mesura que s’acostava l’arribada del Pontífex. L’entrada del cèntric i històric hotel Tequendama, on s’allotja el seguici papal i la premsa, va quedar col·lapsada per un autèntic exèrcit de joves policies –1.200–, amb vistosos impermeabl­es, que s’allotjaran aquests dies en aquest hotel i uns apartament­s annexos per facilitar la seva tasca de vigilància al cor de la capital.

Els narcotrafi­cants pretenen gaudir de condicions com les bandes polítiques

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP ?? Francesc no va defugir fotos i selfies a bord de l’avió d’Alitalia que el va traslladar de Roma a Bogotà, un vol de més de 12 hores
ANDREW MEDICHINI / AP Francesc no va defugir fotos i selfies a bord de l’avió d’Alitalia que el va traslladar de Roma a Bogotà, un vol de més de 12 hores
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain