La Vanguardia (Català)

L’huracà ‘Irma’ provoca la destrucció a les illes del Carib

Almenys dos morts als territoris francesos i Macron vaticina un “balanç cruel”

- Agències i redacció BARCELONA

Darrere dels passos del Harvey, arriba l’Irma. L’ull del “potencialm­ent catastròfi­c” Irma, l’huracà més fort registrat a l’Atlàntic segons el nord-americà Centre Nacional d’Huracans, va deixar ahir un camí de destrucció en diverses illes del Carib, on va esfondrar edificis i va provocar greus inundacion­s.

El Govern de França va informar ahir a la nit d’“almenys” dos morts i dos ferits greus a les illes franceses de Sant Martí i Sant Bartolomeu. El president Emmanuel Macron havia advertit poc abans que el balanç del pas del cicló “serà dur i cruel”. “És aviat per donar xifres, però ja us puc dir que haurem de lamentar víctimes”, va declarar amb el rostre greu a la sortida de la cèl·lula de crisi activada al Ministeri de l’Interior francès.

L’illa de Sant Martí, situada a uns 250 quilòmetre­s a l’est de Puerto Rico, dividida entre França i els Països Baixos, va patir inundacion­s que van arrossegar tota mena d’objectes i vehicles.

El ministre francès de l’Interior, Gérard Collomb, va assenyalar que els quatre “edificis més sòlids de l’illa” van quedar destruïts, la qual cosa significar­ia que “les estructure­s més rústiques probableme­nt han estat totalment o parcialmen­t destruïdes”. La dificultat per establir comunicaci­ó amb les illes impedeix saber l’abast dels danys, va advertir Karel van Oosterom, ambaixador­a holandesa davant l’ONU. Algunes de les imatges que van ser difoses mostren automòbils arrossegat­s en carrers completame­nt inundats que semblen rius en aquesta petita illa d’uns 80.000 habitants.

“No havia viscut mai res semblant”, va declarar el president del consell territoria­l de Sant Martí, Daniel Gibbs. “Les parets d’alguns edificis van arribar a tremolar”, va explicar.

Les autoritats van indicar que els danys són generalitz­ats, amb sostres arrencats per la força dels vents i un tall del subministr­ament elèctric des de primeres hores del matí. La teulada de la prefectura (delegació del Govern), l’estació dels bombers, la Gendarmeri­a i l’hospital van volar per les ràfegues d’aire.

L’huracà, de categoria 5, la màxima, va registrar vents de fins a 259 quilòmetre­s per hora. L’ull del cicló té uns 50 quilòmetre­s de diàmetre i avançava ahir a la nit pel Carib. El governador de Puerto Rico, Ricardo Rosselló, va demanar als habitants que es quedessin a casa. “No és moment d’estar al carrer”, va dir en una conferènci­a de premsa poc abans que comencés la tempesta.

Milers de persones han estat evacuades al Carib. La gent ha anat en massa a les botigues per aprovision­ar-se de menjar, aigua i medicament­s, davant el que podrien ser diversos dies sense subministr­ament elèctric. El multimilio­nari Richard Branson va assegurar que no tenia cap intenció de sortir de la seva illa privada (Necker Island), a les illes Verges britànique­s. “Ens tancarem al celler de formigó que hi ha a sota de la casa”, va tuitejar.

S’espera que l’Irma arribi dissabte a Cuba i diumenge a Miami, als Estats Units. El president Donald Trump ha declarat l’estat d’emergència a Florida i s’ha decretat una evacuació obligatòri­a a la zona de Key West. El recent pas de l’huracà Harvey als estats de Texas i Louisiana va causar 42 morts i danys materials de més de 100.000 milions de dòlars. Una tercera tempesta tropical, el José, s’ha format a l’Atlàntic darrere de l’Irma ,ihavia d’assolir ahir a la nit el nivell d’huracà.

‘Irma’ ha d’arribar diumenge a Florida: s’ha decretat l’evacuació obligatòri­a a Key West

 ?? JOSE ROMERO / AFP ?? Imatge de satèl·lit de l’Irma, que ja és l’huracà més fort registrat a l’oceà Atlàntic
JOSE ROMERO / AFP Imatge de satèl·lit de l’Irma, que ja és l’huracà més fort registrat a l’oceà Atlàntic
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Agències i Centre Nacional d’Huracans
LA VANGUARDIA FONT: Agències i Centre Nacional d’Huracans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain