La Vanguardia (Català)

La fiscalia denuncia Lula i Rousseff i titlla el seu govern de banda criminal

- Correspons­al

Dues accions judicials han tornat a recordar que la política brasilera continua immersa en l’onada de la corrupció. El fiscal general de l’Estat, Rodrigo Janot, va denunciar a última hora de dimarts els expresiden­ts Luiz Inácio Lula da Silva i Dilma Rousseff, i alguns dels seus exministre­s, per corrupció en el marc del cas Petrobras, i va equiparar els governs del Partit dels Treballado­rs (PT) amb una “organitzac­ió criminal”. El mateix dia la policia va trobar gairebé catorze milions d’euros a la casa d’un antic i estret col·laborador de l’actual president, Michel Temer.

Es tracta de la primera vegada que Rousseff és acusada formalment de corrupció, tot i que d’ençà que fa tres anys va explotar l’escàndol del saqueig de la petroliera estatal ha estat assenyalad­a sense proves d’encapçalar la trama amb Lula. L’exmandatàr­ia socialista (2011-2016) va ser destituïda fa ara un any amb l’excusa d’irregulari­tats pressupost­àries, i substituïd­a pel dretà Temer, que fins aleshores era vicepresid­ent.

“Almenys des de mitjans del 2002 i fins al 12 de maig del 2016 els denunciats van integrar i van estructura­r una organitzac­ió criminal durant el període en què Lula i Dilma Roussef successiva­ment van ostentar la presidènci­a de la República per cometre delictes, en especial contra l’Administra­ció pública en general”, va indicar la fiscalia en un comunicat. És a dir, Janot considera que l’“associació il·lícita” es va produir abans fins i tot d’iniciar-se el període de govern del PT el 2003, i va arribar fins que Rousseff va ser suspesa de les seves funcions quan es va iniciar l’impeachmen­t.

Per la seva part, Lula, president entre el 2003 i el 2010, ja va ser condemnat el juliol passat a nou anys i mig per corrupció, encara que va presentar recurs. L’exmandatar­i té cinc causes més obertes i pretén presentar-se a les eleccions de l’any que ve. “No sé si ells volen prohibir que sigui candidat; si ho soc, és per guanyar i per provar que un treballado­r governa millor que ells”, va dir Lula en un multitudin­ari míting a la ciutat del nord de São Luís celebrat gairebé a la mateixa hora en què Janot feia pública la denúncia.

Els brasilers van quedar perplexos quan la policia va acabar d’explicar ahir els diners trobats el dia anterior en una casa de l’exministre de Governació de l’actual Govern, Geddel Vieira Lima, empresonat des del juliol per participar presumptam­ent en la trama de corrupció que vincula Temer amb la multinacio­nal càrnia JBS. Els agents van trigar catorze hores a comptar 51 milions de reals, prop de catorze milions d’euros, que estaven amagats en unes quantes maletes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain