La Vanguardia (Català)

Fracàs escènic

- Enric Juliana ANÀLISI

El naufragi de Carme Forcadell va decebre els qui s’esperaven una sessió solemne La duresa de Soraya Sáenz de Santamaría és auguri d’una reacció contundent del Govern espanyol

Vist des de Madrid: un fracàs escènic del Parlament de Catalunya. La retransmis­sió en directe va donar munició, abundant munició, als partidaris de la mà dura amb l’independen­tisme català. Podríem dir que Carme Forcadell, persona amb dots per a l’agitació assembleàr­ia, però amb evidents limitacion­s per presidir una cambra parlamentà­ria, va treballar ahir objectivam­ent a favor dels seus adversaris.

Forcadell va naufragar en la conducció del debat. Semblava que no s’adonés que ocupava el centre de l’escena en una de les jornades de més voltatge polític de la història del país. És curiós: una persona assedegada de moments històrics veu passar la Història de prop i no la saluda amb deferència. L’antitarrad­ellisme va triomfar ahir al Parlament.

Fa quaranta anys Josep Tarradella­s va donar una gran lliçó sobre la importànci­a de les formes en política. Amb la mitologia de la Generalita­t republican­a a sobre i amb quatre competènci­es de la Diputació de Barcelona, l’ancià dirigent acabat d’arribar de l’exili a SaintMarti­n-le-Beau es va convertir en el gran estabilitz­ador de la política espanyola entre el 1977 i el 1980. L’esquerra catalana va començar a perdre la iniciativa amb la tornada pactada de Tarradella­s. A canvi d’aquella funció estabilitz­adora, els antics camises blaves de la UCD van acceptar la restauraci­ó de la Generalita­t, en la maniobra de més audàcia de tota la transició. Els constructo­rs del relat oficialist­a ho van reduir anys després a una partida de pòquer. A Espanya tot és sempre una partida de cartes. Envit va, envit ve. Es van quedar amb l’anècdota i no van fer atenció a la substància: dins de la maleta de Tarradella­s hi anava la nació catalana. Quaranta anys després del cafè per a

tothom, més del 40% de la nació catalana es proclama independen­tista i un 30% addicional simpatitza d’alguna manera amb la idea del referèndum. Crisi d’Estat.

Tarradella­s va fer classes de litúrgia als catalans. La Generalita­t provisiona­l emetia una brillantor molt especial. Era la promesa d’una nova política democràtic­a oberta a les classes mitjanes que havien conviscut silenciosa­ment amb el franquisme i que no volien tornar al catalanism­e passant per la taquilla de les esquerres. Tarradella­s va posar els fonaments del moderantis­me a l’interior del qual va governar Jordi Pujol durant 23 anys. Un corrent iconoclàst­ic està escombrant tot això a Catalunya, apel·lant a la gent de baix i a la lluita contra les velles elits. Forcadell va entrar al Parlament el 2015 a cavall d’aquest corrent. Ada Colau va fer el mateix a l’Ajuntament de Barcelona aquell mateix any.

A Forcadell se li va escapar de les mans una sessió molt difícil i va haver de ser auxiliada per Marta Rovira, d’ERC, promesa d’una futura política d’ordre, modulada per l’expectant Oriol Junqueras. L’oposició va practicar el filibuster­isme i va exagerar la seva actuació per accentuar la sensació de desgavell. Quin marge li quedava després de la reforma exprés del reglament parlamenta­ri? Aprovar una llei que a la pràctica cancel·la l’Estatut i que obre la porta a la ruptura unilateral d’un Estat membre de la Unió Europea sense gairebé marge per al debat parlamenta­ri no és precisamen­t un homenatge a la democràcia liberal. És l’error Turull (Jordi Turull, actual conseller de la Presidènci­a i antic portaveu parlamenta­ri de Junts pel Sí).

Mal gestionat per Carme Forcadell, l’error Turull va ser acollit ahir amb alegria a la Moncloa. La falta de lideratge en el debat parlamenta­ri, l’esvalot, l’asfíxia reglamentà­ria de l’oposició i la imatge de la meitat de l’hemicicle buit en el moment de la votació construeix­en una narració clarament negativa per al sobiranism­e català, que intentarà compensar en els propers dies per l’entusiasme militant.

El 6 d’octubre del 1934 hauria estat una altra cosa si hi hagués hagut canals de televisió i xarxes socials. S’hauria retransmès en directe, per exemple, el moment en què Lluís Companys, pels volts de les sis de la tarda, va ordenar al conseller de Governació Josep Dencàs que arriés la bandera independen­tista que havia hissat a la seu del govern civil de Barcelona.

Fabricar solemnitat en temps d’internet no és fàcil. El Govern espanyol aprofita el naufragi Forcadell per fer un pas més en la seva escalada. La vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría va afirmar ahir que una dictadura sobrevola Catalunya. D’adjectius d’aquest calibre només s’en fan servir quan es prepara una acció molt contundent.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Carme Forcadell ahir durant el debat parlamenta­ri
ÀLEX GARCIA Carme Forcadell ahir durant el debat parlamenta­ri
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain