La Vanguardia (Català)

“Ara és l’hora de la ciutadania”, proclama el president al Parlament Puigdemont demana “serenitat, fermesa i esperança” per tirar endavant l’1-O

- JOSEP GISBERT ÀLEX TORT Barcelona

Carles Puigdemont va demanar “màxima serenitat i fermesa” i “molta esperança” per, “malgrat les dificultat­s”, tirar endavant l’1-O. Aquest és el missatge que va llançar el president de la Generalita­t en suport de la llei del Referèndum i el decret de convocatòr­ia de la consulta que van firmar de forma conjunta tots els membres del Govern.

El Govern es va reunir una vegada publicada la llei al Diari Oficial de la Generalita­t de Catalunya (DOGC) per aprovar el decret de convocatòr­ia del referèndum i el de normes complement­àries, que van firmar, pràcticame­nt dotze hores després que hagués començat el ple del Parlament, a la sala 4, habilitada per a l’ocasió amb una bandera catalana. Després tots es van traslladar a l’auditori, on, acompanyat entre d’altres per l’expresiden­t Artur Mas o els presidents de les entitats sobiranist­es, Carles Puigdemont va realitzar al punt de la mitjanit una declaració institucio­nal en la qual va assenyalar que, una vegada culminat el procés polític de posar en marxa la maquinària de l’1-O, ara havia arribat l’hora de la ciutadania. “Ara és el moment de la ciutadania, que completi el procés com ho hem fet fins a arribar aquí, de forma absolutame­nt pacífica”, va subratllar el president de la Generalita­t, que va advertir que, en aquest context, “en moments de canvis, quedar-se sense fer res és una actitud de resignació”, que, per tant, va desaconsel­lar.

Carles Puigdemont va remarcar el caràcter plenament vinculant que tindria l’1-O i va defensar, “davant els atacs i amenaces” del Govern espanyol, que els ciutadans de Catalunya poguessin exercir el dret a decidir. “Ningú no té autoritat ni poder per confiscar-se del dret a decidir, que és dels ciutadans”, va ressaltar.

Abans de tot això, a l’hemicicle, Junts pel Sí i la CUP es van mantenir al marge de la polèmica... fins que es va iniciar el debat i els dos grups van denunciar a Cs, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP de centrar-se “en les formes i no en el fons” de la llei. I fins que el president del grup parlamenta­ri de JxSí, Lluís Corominas, va afirmar que dos grups de l’oposició –amb referència al PSC i CSQP– van suggerir, aquella mateixa tarda en l’última reunió a porta tancada de la Junta de Portaveus, que si ajornaven a novembre el referèndum, amb una

Corominas diu que dos grups de l’oposició es van prestar a “avenirse a la consulta” si s’ajornava al novembre

tramitació normal, “s’avindrien” a donar suport als tràmits. “Per què no ho diuen després aquí? Per què no ho sostenen? Per què no ho defensen davant del Tribunal Constituci­onal i davant dels seus referents a l’Estat espanyol? Per què ho amaguen?”, va etzibar Corominas.

En aquest punt, el president del grup majoritari va lamentar que “alguns partits amb una llarga tradició democràtic­a” preferissi­n alinear-se amb el PP, “en lloc de fer-ho amb la democràcia”. I en consonànci­a, va asseverar que des de fa anys els independen­tistes ho han intentat “tot” per pactar un referèndum amb l’Estat: “Hem esgotat totes les vies perquè fos un procés pactat amb l’Estat espanyol”, però va insistir que no hi va haver “voluntat política”.

En la mateixa línia, la diputada de la CUP Anna Gabriel va retreure a l’oposició que “s’amagués en debats de forma” i, per això, es fes evident “la falta de voluntat d’un debat de fons”. A més, va sortir en defensa de Forcadell i va voler deixar constància de la “falta de respecte” que, a parer seu, l’oposició va mostrar cap a la presidenta del Parlament”.

Igualment, l’anticapita­lista va destacar que l’aprovació de la llei obre les portes a molts canvis polítics, econòmics i socials, i va carregar sobre les espatlles de Puigdemont i Junqueras la responsabi­litat que l’1-O hi hagi “col·legis, urnes, paperetes i targetes”. “Si assumiu la vostra responsabi­litat, no tingueu dubte que la gent assumirà la seva anant a votar”, va sentenciar.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Junqueras i Puigdemont se saluden després de la votació de la llei i davant l’absència de part de l’oposició
ÀLEX GARCIA Junqueras i Puigdemont se saluden després de la votació de la llei i davant l’absència de part de l’oposició
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain