La Vanguardia (Català)

Arrimadas demana suports a una moció de censura per forçar unes eleccions L’oposició acusa JxSí i la CUP de “trencar amb la democràcia”

- IÑAKI ELLAKURÍA RAÚL MONTILLA Barcelona

Els diputats de Ciutadans, PSC i PP van decidir absentar-se de l’hemicicle del Parlament en el moment de la votació de la llei del Referèndum –CSQP va optar per abstenir-se–, després d’un ple maratonià carregat de tensió, caos i interrupci­ons en què van protagonit­zar un xoc sense precedents amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el bloc independen­tista.

La meitat de l’hemicicle buit, i la denúncia que Junts pel Sí i la CUP estaven “trencant amb la democràcia”, van ser la foto i el text de la fractura que ahir va quedar patent amb tota la cruesa a la Cambra catalana.

En el seu rebuig de la llei del Referèndum, l’oposició va esgrimir arguments polítics i jurídics perquè entén que la majoria independen­tista, amb la complicita­t de Forcadell, va vulnerar els seus drets parlamenta­ris amb artificis propis de “règims totalitari­s”. Van denunciar, entre altres “irregulari­tats”, el rebuig de la Mesa a admetre els seus recursos davant el Consell de Garanties Estatutàri­es, el fet d’haver tingut menys dues hores per presentar esmenes i l’advertènci­a dels lletrats del Parlament de l’obligació de paralitzar qualsevol iniciativa amb relació al referèndum. Per aquests motius, Cs, PSC i PPC van sol·licitar ahir mateix sengles recursos d’empara davant el Constituci­onal.

Durant el debat parlamenta­ri, la líder de Cs, Inés Arrimadas, va assenyalar la “responsabi­litat” directa del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, en el fet d’haver conduït Catalunya a un “escenari d’inestabili­tat” de què la CUP, va avisar, és el partit que sortirà més afavorit. “No participar­em en una il·legalitat i un atropellam­ent dels drets als catalans; estan situant el Parlament fora de la legalitat”, va afirmar Arrimadas. La líder de l’oposició va anunciar, després de l’aprovació de la llei, que obre un procés de negociació amb la resta dels partits per intentar presentar una moció de censura amb Puigdemont amb l’“única finalitat” de forçar unes eleccions catalanes. Per registrar la moció calen 27 diputats, i Cs en té 25.

Amb un to que va evitar alimentar més l’esbroncada, però contundent en el fons, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va acusar el bloc independen­tista d’estar “liquidant la legalitat catalana”, i provocar una divisió social i política que, va augurar, trigarà a solucionar-se. Amb tot, va defensar la via federal davant un referèndum que “només ofereix l’opció de trencar amb Espanya o continuar igual”.

Una de les intervenci­ons més aplaudides pel grup de l’oposició va ser la del portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que va avisar que, més enllà del debat sobre la independèn­cia, estava en joc “l’essència de la democràcia”, i va advertir, en aquest sentit, que “cap majoria en cap reglament del món no pot acordar deixar en suspens els drets dels parlamenta­ris”. Després de rebre

els aplaudimen­ts de la resta de l’oposició, un gest que li van retreure alguns diputats independen­tistes, Coscubiela va declarar: “No tindré mai cap problema a coincidir amb ningú en la defensa de la democràcia”.

Mentrestan­t, el president del PPC, Xavier García Albiol, va coincidir amb la resta dels líders de l’oposició a qualificar la llei del Referèndum com una burla a la democràcia. I, exercint de portaveu circumstan­cial del Govern central, va subratllar: “No permetrem que una elit trenqui amb el país que hem construït entre tots”.

Quan van abandonar l’hemicicle abans de la votació, els diputats populars van deixar als seus onze escons banderes d’Espanya i Catalunya. Van durar poc, les espanyoles. Van ser retirades per la diputada de Podem Àngels Martínez, que les va lliurar a la CUP, malgrat la petició de Forcadell que no les toqués.

 ?? DAVID AIROB ?? Els líders i els portaveus de l’oposició en un dels seus enfrontame­nts dialèctics amb la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell
DAVID AIROB Els líders i els portaveus de l’oposició en un dels seus enfrontame­nts dialèctics amb la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain